Europol műveletben a NAV

NAV Infotár2023. jún. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az Europol – az Európai Unió Szellemi Tulajdonvédelmi Hivatalának támogatása mellett – együttműködést kezdeményezett a hamisított ruházati termékek, lábbelik és kiegészítők illegális kereskedeleme ellen. A nemzetközi kötelezettségnek eleget téve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is csatlakozott a művelethez.

A több hónapon keresztül tartó akciósorozatban Magyarország mellett európai uniós tagállamok (Belgium, Bulgária, Ciprus, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia és Spanyolország), valamint EU-n kívüli országok, Szerbia, Ukrajna és az Egyesült Királyság rendvédelmi és bűnüldöző hatóságai vettek részt. Nemzetközi szinten a mintegy 4 000 ellenőrzés eredményeként megközelítőleg 2 millió hamisított terméket, többek között ruházati termékeket és kiegészítőket, valamint lábbeliket foglaltak le a hatóságok. A hamisított áruk becsült összértéke 87 millió euró volt. A hatóságok 378 embert tartóztattak le a rajtaütések során.

A FAKESTAR elnevezésű műveletben Magyarországon a NAV pénzügyőrei összesen 21 jogsértést derítettek fel, melyek alkalmával több mint 26 ezer darab különféle árut foglaltak le. A budapesti helyszíneken a hamisítványok gyártásához szükséges nyomókliséket, hidraulikus és elektromos préseket, illetve nagy mennyiségű felvasalható, felvarrható címkéket is találtak. A felderítések során megállapított és a jogtulajdonosoknak okozott vagyoni hátrány több mint félmilliárd forint.

A NAV kiemelt figyelmet fordít a hamisítás elleni küzdelemre, amelyet a nemzetközi iránymutatásokkal összhangban visz véghez. A hatóság számára továbbra is prioritás a hamisított termékek kiszűrése, mert azok a vásárlókra nézve egészségi és minőségi kockázatot jelenthetnek, a gazdaság szereplőinek pedig jelentős károkat okoznak.