Gyerekeket használ a magyar alvilág

NAV Infotár2022. jún. 15.D.J.
A rovat támogatója:

Itthon is egyre népszerűbb a fiatalok körében az Elf Bar, pedig ez a dohányzást imitáló eszköz roppant káros lehet az egészségre.

Az illegális dohánykereskedők néha egészen váratlan helyről kapnak segítséget: van, hogy a lefülelésük előtt a taxisok szólnak nekik, hogy vigyázzanak, mert a közelben NAV-osok flangálnak.

A felelősségrevonást olykor azzal próbálják elkerülni, hogy olyan fiatalkorúakat alkalmaznak az értékesítésnél, akik nem is mindig tudják, hogy bűncselekményben vesznek részt. Előfordul, hogy a diákokat egy jó barátjuk vagy ismerősük kéri meg, hogy adjanak túl némi dohányon és át se fut a fejükön, hogy mindez nem teljesen törvényes.

„De olyan eset is volt, amelynél egy anyuka volt az illegális áruk eladója és a fia Facebookját használta az online értékesítéseknél” – mondta el a növekedés.hu-nak Horváth Gábor, a NAV Központi Irányítás ellenőrzési szakfőigazgatója.

Itt az Elf Bar kora

A cigaretta csempészek mostanában átszabták a kínálatukat. Rájöttek, hogy többet kereshetnek, ha egy újfajta terméket, az Elf Bart kezdik el teríteni.

Ez egy akkumulátoros, dohányzást imitáló eszköz, amely előre fel van töltve nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal. Itthon a kereskedelme, a birtoklása és a vásárlása is illegális. Akit Magyarországon illegális Elf Bar értékesítésen kapnak, az 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírságot is kaphat.

Roppant veszélyes lehet az egészségre: olyan Elf Bar is létezik, amelyben annyi nikotin van, mint 16 doboznyi cigarettában.

Ízesítve különféle rajzfilmfigurákkal díszitve árulják, gyakran általános iskolásoknak. Van amelyikből több ezer slukkot lehet venni.

Az Elf Bar népszerűségét jelzi, hogy a Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság egy ellenőrzésen nem csak 15 ezer karton zárjegy nélküli cigarettát talált, hanem mellette hatezer Elf Bart is. Olcsón lehet beszerezni és drágán lehet értékesíteni óriási haszonnal.

Hogy a kereskedését visszaszorítsák a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) az utóbbi időben több akciót is indított.

Mindössze pár hét leforgása alatt 30 ezer terméket foglaltak le 135 millió forint értékben.

Egy elfogás részletei

A bűnözők előszeretettel rendelnek Szlovákiából vagy a helyi kínai piacról és rendszeresen használják a csomagküldő szolgálatokat, akik viszont ha gyanút fognak szólnak a hatóságoknak.

Volt olyan magyar állampolgár, aki egy csomagküldőn keresztül 18 ezer Elf Bart akart beszerezni.

Már mielőtt megkapta volt a rendelést a hatóságok értesültek az esetről és többfajta forgatókönyvet is felállítottak. Ha esetleg házhozszállítást kért volna, akkor az egyik emberük futárnak öltözött volna be. De mivel az illető személyesen akart kimenni a csomagjához, ezért végül úgy döntöttek, hogy a helyszínen fognak rajtaütni, amikor átveszi a rendelést.

Egy ilyen akciónál jó pár emberre szükség van: egyrészt a MERKUR bevetési egység emberei, rejtve várnak a jelre, hogy mikor kaphatják el a célszemélyt. Közben civil ruhás felderítők figyelik a környéket: azt is hogy egyedül érkezik-e a kiszemelt illető, illetve biztosítják, hogy a környezet kontrolált legyen. Emellett vannak nyomozók is, akik a tettenérés után az adminisztrációt lebonyolítják.

„Körülbelül úgy ötven fő vesz részt egy ilyen akcióban” – mondta el a növekedés.hu-nak Tóth Márk a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának a pénzügyőr ezredese.

A lapunk kérdésére Horváth Gábor azt is elmondta: a hasonló tettenérések nem szoktak erőszakba torkolni, inkább az a jellemző, hogy a célszemélyek megpróbálnak elszökni, néha úgy hogy mindent hátrahagynak.

Az SZTFH Dohányügyi Igazgatósága az elmúlt időszakban 25 ügyet vett nyilvántartásba, melyek közül négy esetben már bírságot is kiszabott összesen 20 millió forint értékben.

A jövőben újabb razziákra számíthatnak az illegális termékek forgalmazói. A hatóságok részéről csak az adószakmai oldalon 150-200 ember dolgozik azon, hogy visszaszorítsák az Elf Barok illegális kereskedelmét – tudta meg a növekedés.hu.

Eddig a nyomozások során elsősorban a saját felderítésükre támaszkodtak, de a hatóságok bíznak benne, hogy a jövőben egyre több segítséget kapnak a lakosságtól is. Ezért elindítanak egy 1828-as ingyenesen hívható zöld számot, amelyet bárki hívhat, aki ebben a témában segíteni tudja a NAV és az SZTFH munkáját. 

Mint Biró Marcell, az SZTFH elnöke elmondta: szeptembertől az iskolákban különórákon fognak hallani a diákok az Elf Bar veszélyeiről.