Kétmilliárdos dubaji csempészárut fogott a NAV

NAV Infotár2022. aug. 29.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egy debreceni szállodában fogta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt a magyar férfit, aki a Dubajból érkezett csempészcigi továbbszállítását koordinálta Európába. Az autóalkatrészek közé rejtett kétmilliárdos szállítmányt a debreceni repülőtéren szúrta ki a NAV. A bűnszervezet többi tagja ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A Debrecenbe teherszállító gépen érkezett rakományt négy lengyel kamionra rakodták át, ám ahogy a repülőtér területét elhagyták, a NAV nyomozói és járőrei feltartóztatták a konvojt. A járművekből összesen csaknem 23 millió szál, az Egyesült Arab Emírségekben gyártott adózatlan cigaretta került elő. Az autóalkatrészek közé rejtett csempészáru behozatalával mintegy 3,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A bűnszervezet négy, eddig azonosított tagja közül hárman külföldiek, a negyedik elkövető magyar állampolgár. A magyar férfit éppen külföldi utazása előtt, egy debreceni szálloda recepcióján fogták el a NAV nyomozói. Az otthonában tartott kutatáson iratokat, elektronikus adatokat, továbbá az okozott kár megtérülésére 7 nagy értékű luxusautót, több mint 300 millió forint értékű devizát és 49 karórát foglaltak le. Az EUROPOL és az EUROJUST bevonásával – nemzetközi bűnügyi együttműködésben – Ausztriában, Lengyelországban és Csehországban zajlottak kutatások.

A magyar állampolgárságú elkövetőt a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták majd őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte letartóztatását. A három külföldi személy ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A NAV bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.