Online számlázás: Élesre vált az 1.1-es verzió

NAV Infotár2019. máj. 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A csaknem egy éve bevezetett Online Számla rendszerben már mintegy 41 millió számlaadatra vonatkozó beküldés történt. A bevezetést követően a rendszer szolgáltatásai folyamatosan bővülnek, ezért a felhasználóknak érdemes figyelniük az aktuális változásokat, valamint az új adatszolgáltatási verzióra történő átállást.

Az adatszolgáltatási sémaállomány (XSD) új verzióját 2018 decemberében mutatta be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla oldalon. A 2019 januárja óta tartó tesztelési fázisnak vége, az új XSD 2019. június 4-én élesre vált. Az Online Számla rendszerben június 4-étől kötelezővé válik az 1.1 verziójú XSD alkalmazása, ekkortól már az eredeti, 1.0 verzióval nem lehet adatot szolgáltatni!

Azoknak a vállalkozásoknak, akik a NAV saját fejlesztésű számlázóprogramját az Online Számlázót használják, nincs teendőjük, a program automatikusan elvégzi a frissítést. A verzióváltással szükségessé vált módosítások, szoftverfejlesztések megvalósításának kötelezettsége tehát csak azokra az online adatszolgáltatást teljesítő adózókra vonatkozik, akik a NAV Online Számlázó programjától eltérő számlázóprogramot használnak.

A verzióváltásról bővebb információ az Online Számla rendszer oldalán olvasható.