Számlaadatexport az Online Számla rendszerben

NAV Infotár2019. júl. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Június közepétől új funkcióval bővült az immár egy éves Online Számla rendszer. A számlaadatexporttal a már jelentett kimenő és bejövő számlák adatai három nyelven, Excel-formátumban (xlsx) letölthetőek és menthetőek.

Az online számlaadat-szolgáltatás bevezetésekor fontos szempont volt, hogy a kötelezettség egyben lehetőséget teremtsen a vállalkozásoknak a saját feldolgozási folyamataik optimalizálására is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vállalkozásoktól, fejlesztőktől számos javaslatot kapott, melyek között ismétlődően előkerült a számlaadatok exportjának kialakítása.

A most bevezetett szolgáltatás elsősorban azokat a jogkövetőket támogatja, akik maguk is szeretnének meggyőződni üzleti partnereik jogkövetéséről, a számla kifizetése előtt ellenőriznék, hogy azt lejelentették-e a NAV-hoz.

A szolgáltatással a vállalkozás még akkor is ellenőrizheti a saját számla adatszolgáltatásait, ha az által használt számlázó program ezt nem is támogatná.

Az elkészült Excel-fájlok a számla összes, NAV-hoz beérkezett adatát olyan formában és struktúrában tartalmazzák, hogy azok nyomtathatók legyenek. A számlaadat export a „kiválasztott számla adatai” képernyőről és a kimenő számla listában található „Műveletek” gombbal kezdeményezhető. Az elkészült xlsx formátumú fájl azonnal letölthető az oldalról. A szolgáltatás technikai részleteiről a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon bővebb információ található.

A NAV a jövőben további szolgáltatások bevezetését tervezi, amelyekkel szintén a jogkövető adózók adminisztrációját csökkentené.