Száz szamurájkardot akart behozni egy cég Magyarországra

NAV Infotár2023. feb. 23.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az országba érkező áruk vámkezeléskor előfordul, hogy különleges, vagy veszélyes tárgyakat is találnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Zalaegerszegen két hónap alatt két ilyen esettel is találkoztak a pénzügyőrök.

Január végén Európai Unión kívüli áruk vámkezelését kérte egy magyar cég a nagykanizsai vámudvarban. A pénzügyőrök a szállítmány átvizsgálásakor több mint száz, egyenként díszzsákba csomagolt, 72 centiméter pengehosszúságú szamurájkardot találtak. A kardok nem szerepeltek a vám-árunyilatkozaton, engedély nélkül érkeztek az országba.

Nem ez az első ilyen eset, a NAV zalai munkatársai decemberben is találtak kereskedelmi áruk közé rejtett veszélyes tárgyakat. Akkor gyermekjátékok vámkezelését kérte egy cég, de a szállítmányban csaknem ötezer sportíjászathoz használt nyílvesszőt találtak a pénzügyőrök.

Fenti tárgyak közbiztonságra veszélyes eszköznek számítanak, behozataluk csak külön engedéllyel lehetséges. A NAV elkötelezett aziránt, hogy ilyen és hasonló termékek ne kerüljenek forgalomba Magyarország, valamint az Európai Unió területén. A fegyvereket a pénzügyőrök mindkét esetben lefoglalták és büntetőeljárást indítottak.