Több mint két tonna illegális fémhulladékot foglalt le a NAV

NAV Infotár2020. márc. 24.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai március elején a fémkereskedelmi ellenőrzésein, három telephelyen, nagy mennyiségű égetett rézkábelt, valamint csatornafedél-elemekből származó illegális fémhulladékot foglaltak le.

A pénzügyőrök két telephelyen is engedélyköteles csatornafedél, csatornarács és vízelvezető csatorna elemeiből származó, mintegy két tonna fémhulladékot találtak, amelynek eredetét a telephely vezetői beszerzési dokumentumokkal nem tudtak igazolni. Egy másik helyen az adminisztratív hibán kívül a NAV munkatársai megközelítőleg 400 kilogramm nyúzott ipari kábelhulladékot, valamint égetett rézkábelt találtak, amelyek átvételét a fémkereskedő szintén nem tudta igazolni.

A fémkereskedelmi törvény szerint fémkereskedő égetett kábelt kizárólag közszolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezettől vehet át. A kereskedőnek nem volt ilyen jellegű szerződése, sem engedélye, mégsem tagadta meg az égetett rézkábel átvételét, és elmulasztotta az illetékes vámigazgatóság vagy a rendőrség értesítését.

A NAV munkatársai a több mint két tonna fémhulladékot lefoglalták és a készletnyilvántartás pontatlan vezetése, valamint a beszerzési bizonylatokra vonatkozó előírások megsértése miatt több mint egymillió forint bírságot szabtak ki.