Véleményt vár a NAV

NAV Infotár2022. szept. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Ismét online fejlesztői platformon kéri a felhasználók véleményét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ezúttal a könyvelőprogramok és az eÁFA-bevallás összekapcsolására kidolgozott terv véleményezhető.

A magyar közigazgatásban a NAV az elsők között szólította meg a GitHub közönségét, hogy egyes informatikai fejlesztésekről még jóval a bevezetés előtt mondjanak véleményt. 2022 szeptemberében a NAV ismét a legismertebb online fejlesztői platformon, a GitHubon gyűjti az észrevételeket és javaslatokat.

A könyvelőprogramok és az egyes NAV-rendszerek összekapcsolásáról szóló koncepció célja egyrészt az, hogy a felhasználók könnyebben érjék el az adóhivatali rendszerek számukra hozzáférhető adatait, másrészt a könyvelőprogramok adatainak továbbításával kiváltható legyen a jelenlegi, űrlapalapú áfabevallás.

A gép–gép kapcsolaton keresztüli áfabevallás célja, hogy az adózók a bevallás elkészítéséhez hasznosítható adatokat a saját ügyviteli rendszereikbe tudják importálni, és a bevallást akár gép–gép kapcsolattal beadhassák, amit az adózók és a NAV egyidejűleg áfaanalitikaként is felhasználhatnak. Ezzel egyszerűsödne a vállalkozások, könyvelők számára az áfabevallás kitöltése, annak ellenőrzése, és kevesebb lenne az adminisztrációs teendő.

A NAV most is fontosnak tartja, hogy a koncepcióba beépítse a hasznos felhasználói javaslatokat, ezért a tervezetet mindenki számára hozzáférhetővé teszi a legismertebb fejlesztői platformon, a GitHub felületén: https://github.com/nav-gov-hu/eVAT/tree/main/eVAT-M2M linken.

2022. szeptember 30-ig van lehetőség a vállalkozások, informatikai fejlesztők, könyvelők, adótanácsadók hozzászólására a GitHub-on létrehozott önálló fórumtémákhoz. A felhasználók kérdéseik nyomán válaszra is számíthatnak ezen a felületen.

A fórumtéma a https://github.com/nav-gov-hu/eVAT/discussions linken érhető el.