40 milliárdról 100 milliárdra nőhet a lakáshitel-felvétel jövőre

Pénzügy2023. máj. 26.MTI
A rovat támogatója:

A lakáshitel-felvételi aktívitás 2024 második felére elérheti a havi 100 milliárd forintos szintet - olvasható a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetségének felmérésében. Az idén az év első hónapjaiban átlagosan közel 40 milliárd forint volt ez az érték.

A hitelszakértők által kitöltött felmérés szerint a bankok hitelnyújtási aktivitásában nincs törés, sőt a bankok közötti verseny kifejezetten aktívnak tekinthető az ügyfelekért. Ennek következtében a közvetítők közel háromnegyede kibővíti tevékenységét és a lakáshitelek mellett már elkezdett foglalkozni egyéb banki termékek közvetítésével is. Hetvenegy százalékuk nyilatkozott úgy, hogy új ügyfélszerzési csatornákkal kívánja támogatni saját üzleti volumenét, és a banki közvetítők mintegy fele a tervek szerint belép biztosítási termékek piacára is.

A szakértők 68 százaléka gondolja úgy, hogy a folyamatok, az ügyfélazonosítás és aláírás digitalizációja jelentős mértékben fog fejlődni a következő három évben.

A tájékoztatás szerint 2023 első negyedévében a lakáshitel szerződések értéke 67 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakáétól, részben azért mert a zöld hitelek (MNB zöld otthonteremtési program) kiemelten kedvező feltételei jelentősen megnövelték a keresletet 2022 elején. A szövetség felmérése alapján a hitelfelvételt a magas kamatszint mellett például az is mérsékli, hogy a potenciális ügyfelek egy része bizonytalan a jövőjét nézve, illetve a bankok is szigorúbban bírálják el a kérelmeket.

A magyar hitelpiacon 2023 áprilisában készült először olyan felmérés, amely a legnagyobb aktivitású, éves szinten több mint egy milliárd forint lakáshitel-volument elérő szakértők véleményét szondázta. A 133 hitelszakértő tavaly a teljes hazai lakáshitelpiac új szerződéseinek 15 százalékánál nyújtott szolgáltatást.

A hazai lakáshitelezési piacon a független közvetítőknek 46 százalékos a piaci részesedése, ezen belül a szövetség tagjai a volumen 85 százalékát adják.