A Fitch megerősítette a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését

Pénzügy2021. aug. 19.MTI
A rovat támogatója:

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet megerősítette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú "A mínusz" minősítését, stabil kilátásokkal - tájékoztatta a pénzintézet közleményében az MTI-t.

A minősítést alátámasztó fő tényezők között a Fitch a fizetőképességet, az erőteljes likviditást, a stabil üzleti környezetet, a volumenek további növekedését jelölte meg

- ismertették.

A hitelminősítő kedvezőnek ítélte meg továbbá a hitelnyújtás diverzifikációját a bank székhelyének Budapestre való 2019-es áthelyezését követően, valamint a bank tagállamainak folyamatos támogatását is.

A Covid-19 világjárvány világgazdaságra gyakorolt jelentős negatív hatása ellenére a bank nem tért el eredeti üzleti tervétől, és továbbra is kitartóan és sikeresen valósítja meg hosszú távú stratégiáját

- indokolta döntését a Fitch. Az intézet pozitívan értékelte, hogy a hitelnyújtás az európai hitelfelvevőkre koncentrál az NBB stratégiájával összhangban.

A hitelminősítő kiemelte végül az NBB erős likviditási pufferét és a treasury-eszközök magas színvonalát. Az intézet szerint a bank egyre inkább képes előteremteni a pénzeszközöket a tőkepiacon és növeli a finanszírozási források diverzifikációját, többek között az 1,5 milliárd eurós programon keresztül, amelyet 2020-ban vezettek be a Dublini Értéktőzsdén - írta közleményében az NBB.

Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta,

hogy a minősítés megerősítése egy újabb fontos bizonyítéka a bank stabilitásának és dinamikus fejlődésének. A hitelminősítői értékelés szerinte pozitív hatást gyakorol majd a tagállamoknak nyújtott támogatásuk mértékére is.

Az NBB-t 1970-ben alapították; jelenlegi részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam. 2012 vége óta a bank jelentős korszerűsítésen esett át, és az S&P hitelminősítőtől "A mínusz" minősítést (stabil kilátással), a Moody's hitelminősítőtől "A3" minősítést (stabil kilátással), a Fitch hitelminősítőtől "A mínusz" minősítést (stabil kilátással), az ACRA-tól pedig "A" minősítést (stabil kilátással) kapott - idézték fel a közleményben.