A tavalyinál több mint négyszer nagyobb árbevétellel számol az AutoWallis 2025-ben

Pénzügy2021. szept. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Robbanásszerű növekedéssel számol az AutoWallis Csoport 2025-ig ma közzétett, frissített stratégiájában. A tőzsde autós vállalatának árbevétele a 2020-as érték több mint négyszeresére, 400 milliárd forint fölé ugorhat, miközben a menedzsment megítélése szerint a társaság eredménytermelő képességét legjobban bemutató EBITDA több mint a hatszorosára, 14 milliárd forint fölé emelkedhet.

A tervezett növekedés mögött a társaság által eddig végrehajtott tranzakciók, az organikus növekedés és a tervezett újabb akvizíciók állnak. Az újabb akvizíciók és fejlesztések részbeni finanszírozását az AutoWallis Csoport az év hátralevő részében tervezett nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonásból kívánja fedezni, melynek mértéke 6-8 milliárd forint között lehet. Az AutoWallis stratégiájában azzal számol, hogy az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója lesz.

Jelentős növekedési terveket tett közzé a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis Csoport frissített stratégiájában, melyben

azzal számol, hogy a 2020 óta tartó, akvizíciókkal is támogatott növekedésnek, valamint a következő időszakban végrehajtandó felvásárlásoknak köszönhetően a 2020-as 88 milliárd forintos árbevétele több mint a négyszeresére, 400-433 milliárd forint közé ugorhat 2025-re.

Ezzel párhuzamosan a 14 országban jelenlevő autókereskedő és mobilitási szolgáltató vállalat nyeresége nagy mértékben növekedhet, mivel a menedzsment megítélése szerint az eredménytermelő képességüket legjobban bemutató EBITDA több mint a hatszorosára, 2,3 milliárdról 14-15,2 milliárd forint közé emelkedhet.

Az AutoWallis Csoport az elmúlt két évben a végrehajtott tranzakciók finanszírozására és hitelkiváltásra összesen 9,6 milliárd forintért bocsátott ki hosszú lejáratú kötvényeket, több lépésben és különböző konstrukciókban közel 6 milliárd forint értékben emelt tőkét, így a befektetők széles köre szavazott már komoly bizalmat a társaságnak és növekedési stratégiájának.

A további jelentős növekedési tervek finanszírozására, a 2025-re kitűzött stratégiai tervek megvalósítására az AutoWallis 6-8 milliárd forint közötti intézményi és lakossági forrásbevonást tervez (túljegyzés esetén lehet magasabb) az idei év hátralevő részében.

Az AutoWallis által tervezett nyilvános forrásbevonás az első lehet 2017 óta a Budapesti Értéktőzsdén, ami nem csak emiatt, hanem a forrásbevonás tervezett mérete miatt is fontos lépés lehet a magyar tőkepiacon. A tranzakció lebonyolításához szükséges előkészítő lépéseket a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság megtette, az ehhez szükséges Befektetési Tájékoztatót a Magyar Nemzeti Banknak az engedélyeztetési eljárásra beadta.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta, hogy a növekedési tervek finanszírozása mellett a forrásbevonással fontos céljuk, hogy a társaság részvénypiaci súlya, a részvények likviditása, forgalma tovább bővüljön.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a lakosság számára ez lehet majd az első lehetőség, hogy részt vegyen a Társaság tőkeemelésében,

így bíznak benne, hogy a jelenleg több mint 2.300 lakossági részvényes mellé több száz új befektető csatlakozik majd azzal a céllal, hogy támogassa az AutoWallis növekedési stratégiáját, és elkísérje azon az úton, amelyen haladva az évtized végére a Csoport a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává válhat.