Megkötötték a megállapodást: az Erste veszi meg a Commerzbank magyar leánycégét

Pénzügy2021. dec. 17.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A tranzakció várhatóan 2022 második felében zárul a Commerzbank magyarországi leányvállalatának integrációjával, amelynek során az Erste tovább bővíti vállalati üzletágát. A két szervezet hasonlóságai zökkenőmentes átmenetet tesznek lehetővé.

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG megállapodást kötött 2021. december 17-én az Erste Bank Hungary Zrt.-vel a Commerzbank magyarországi leányvállalatának értékesítéséről. A hatósági jóváhagyásokhoz kötött tranzakció a Commerzbank Zrt. egészét érinti. Az Erste Bank a hitelintézetet a tranzakció lezárását követően a tervek szerint saját szervezetébe integrálja.

Az ügyfélszámlák átadására várhatóan a jövő év második felében kerülhet sor. Az ügyfelek kiszolgálása az átmeneti időszakban is a megszokott rendben zajlik. Az ügyfeleknek egyelőre semmilyen teendőjük nincs.

Andreas D. Schwung, a Commerzbank Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint:

A vállalati ügyfelekre fókuszáló Commerzbank Zrt. az évek során sikeresen vált ügyfelei megbízható partnerévé. Ügyfeleink mellett maradunk a migráció lezárultáig, és minden eszközzel támogatjuk az átmenetet. Az Erste Bankban olyan jövőbeli partnert látunk, amely elkötelezett a Commerzbank kapcsolatközpontú üzleti szemléletének folytatása mellett.

Az Erste Bank az elmúlt időszak sikeres akvizíciói – a Citibank magyar lakossági üzletága, az Aegon lakástakarékpénztára, vagy a Random Capital online brókercég megvásárlása – után a tranzakció eredményeként további növekedést és a hatékonyság javulását várja

– hangsúlyozta Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. 

Az adásvételen túl az Erste Csoport és a Commerzbank AG egy átfogó együttműködésről is megállapodott, ami megnyitja a Commerzbank vállalati ügyfelei számára az Erste Csoport közép- és délkelet európai hálózatának egyes piacait és szaktudását, illetve biztosítja az Erste Bank ügyfelei számára a Commerzbank németországi szolgáltatásaihoz való hozzáférést a tranzakció 2022-es zárását követően.

Az 1870-ben alapított Commerzbank AG közel harminc éve hozta létre magyarországi leányvállalatát, amely a budapesti központon kívül három nagyvárosban működtet irodát. A magyarországi leányvállalat számos díjat nyert el szolgáltatásának minőségével (Euromoney Best in Service Hungary & Best Domestic Cash Manager Hungary Award), és a vállalati hitelek állományát tekintve 3 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkezik.

1993-ban a Commerzbank AG az elsők között alapított nyugat-európai bankként száz százalékos leányvállalatot Magyarországon. A helyi és nemzetközi ügyfeleket kiszolgáló, mintegy száz munkavállalót foglalkoztató Commerzbank Zrt. ugyanúgy segíti a magyar vállalatokat belföldi, németországi és globális tevékenységük során egyaránt, mint ahogy belépési pontként szolgál a német és nemzetközi ügyfelek számára Magyarországon. 

A bank bevételeinek jelentős része a hitelezésből, a kereskedelem-finanszírozásból és a deviza-üzletágból származik. A bank nyereséges, 2020-as mérlegfőösszege megközelítette a 400 milliárd forintot (1,1 milliárd eurót).

A magyarországi leánybank értékesítése a 2021 februárjában nyilvánosságra hozott „Commerzbank 2024 Stratégia” része, amelyben a bank bejelentette kivonulását egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is, hálózatának racionalizálása érdekében.

Fülöpné Bogdán Krisztina, a Commerzbank Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte:

Meggyőződésem, hogy a Commerzbank Zrt. vállalati ügyfelei továbbra is támaszkodhatnak a magyarországi leányvállalat jól ismert értékeire: a kapcsolatalapú és személyre szabott üzleti szemléletre, a bizalomra épülő, hosszú távú ügyfélkapcsolatra, valamint a többnyelvet beszélő, tapasztalt értékesítői csapatra.

A két bank közötti hasonlóságok, a nemzetközi háttér, a működési modell, valamint az Erste Bank akvizíciós tapasztalatai zökkenőmentessé teszik majd az átmenetet. Nem csupán céget vásárolunk, ügyfeleket és új munkatársakat szerzünk, hanem szakértelmet és tudást is, így még jobb szolgáltatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek

– jelentette ki Szabados Richárd, az Erste Bank Hungary vállalati üzletágának vezetője.

Az Erste Bank vállalati üzletága az elmúlt öt évben megháromszorozta vállalati hitelállományát és 8 százalékos piaci részesedést ért el. Az üzletág éves átlagos növekedési üteme magasan átlag feletti, több, mint 20 százalékos volt, ezzel a kilencedik helyről indulva a hatodik legnagyobb szereplővé vált a szegmensben.

Mindehhez hozzájárult, hogy a vállalati ügyfelek és partnerek körében a bank három éve folyamatosan a legjobb eredményt éri el a piacon az elégedettségi felméréseken.

Az Erste Bank vállalati üzletága egyaránt hangsúlyt fektet a nagyvállalatok, a kis- és középvállalkozások kiszolgálására, valamint az kereskedelmi ingatlanok finanszírozására, egészséges kockázati profilja és magas munkavállalói elkötelezettségi indexe jelent biztos alapot a fenntartható növekedéshez.