Csökken a személyi kölcsönök kamata, sőt már késleltetett visszafizetéssel is adnak hitelt

Pénzügy2024. ápr. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyi kölcsön konstrukció bevezetésével készül a növekvő személyi kölcsön kereslet kielégítésére.

Az MBH Bank a személyi kölcsönök tekintetében

elsőként kínál a magyar piacon késleltetett fizetési megoldást, amely segíthet a törlesztésre való felkészülésben és a törlesztőrészlet családi költségvetésbe épülésében is.

A frissen bevezetett MBH Időnyerő Személyi Kölcsön lényege, hogy

a hitelfelvételt követő első 3 hónapban az ügyfeleket nem terheli fizetési kötelezettség,

így az ezen időszak alatt felmerülő költségeket a negyedik hónaptól kell csak megfizetni. A késleltetett fizetés révén a személyi kölcsönt felvevők növelhetik a pénzügyi rugalmasságukat, átgondolhatják költéseiket, de hitelkiváltásra is használhatják a konstrukciót1

Az MBH Bank adatai szerint továbbra is a lakásfelújítás a legkiemelkedőbb hitelcél, azonban a hitelkiváltás is évről évre emelkedő tendenciát mutat:

Az általunk kínált személyi kölcsönök mellé, új termékként bevezetett MBH Időnyerő Személyi Kölcsönnel a kiadások egyszerűbb kezelésére törekszünk, hiszen a költségek nem azonnal jelentkeznek, hanem egy olyan időszakban, amikor vélhetően kevésbé terhelt a hitelfelvevő háztartásköltségvetése. Például új lakásba költözéskor sok egyéb teher jelentkezik az első időszakban, ilyenkor nagy segítség lehet, ha legalább a hiteltörlesztést nem kell azonnal elkezdeni

mondta el Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője az új konstrukció kapcsán.

Az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt. 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint februárban 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 2,4 millió forint.

A következő hónapokban további élénkülésre számítunk a személyi kölcsönök piacán, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tavasz második fele, a nyár első fele az az időszak, amikor a legnagyobb összegben szokott a hazai lakosság személyi kölcsönért folyamodni

– ismertette Soós Csaba. A növekvő kereslet egyik motorja a személyi kölcsönök kamatának csökkenése, az MNB adatai szerint fél évvel korábban még 19 százalék fölött volt az új személyi kölcsönök átlagos kamata, az idei februári adatok viszont már csak 18,1 százalékot mutatnak. Az MBH Bank április elején mérsékelte személyi kölcsöneinek kamatait, aminek köszönhetően kedvezőbben juthatnak ilyen hitelhez az ügyfelek.

Úgy gondoljuk, hogy ez a konstrukció nem csak az akut helyzetben lévők számára lehet jó megoldás, hanem a tudatos hitelfelvevőknek is, hiszen a késleltetett fizetésnek köszönhetően növelhetik a pénzügyi rugalmasságukat, átgondolhatják költéseiket, akár egy korábban nem elérhető, nagyobb költést is megengedhetnek maguknak

– tette hozzá a lakossági üzletfejlesztési ügyvezető.

Az MBH Időnyerő Személyi Kölcsönt 2024. május 31-ig kérvényezhetik az ügyfelek elsősorban az MBH Bank országos fiókhálózatában, de az igénylésre lehetőség van hitelközvetítői csatornákon keresztül is, például a nemrég a cégcsoporthoz került Fundamenta Személyi Bankár hálózatában.