Csökkennek a vállalati hitelek kamatai májusig

Pénzügy2024. feb. 1.MTI
A rovat támogatója:

A február 1. és május 1. között megkötött új vállalati hitelszerződések esetén a bankok önkéntes vállalása alapján 6 hónapig nem számítanak fel BUBOR feletti kamatfelárat, ami jelentősen csökkentheti a vállalati hitelkamatokat, és élénkítheti a hitelek iránti keresletet - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Suppan Gergely felidézte: a banki hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR kamata és az azonos lejáratú diszkont kincstárjegy hozama lényegesen szétvált, ugyanakkor a vállalkozások hiteleit a bankok a BUBOR-hoz kötik.

A szakember kiemelte: az NGM és a Magyar Bankszövetség megállapodása alapján a szövetség kéri tagbankjait annak önkéntes vállalására, hogy a február 1. és május 1. között megkötött szerződéseknél nem számítanak fel kamatfelárat.A vállalatok olyan új hitelszerződéseket köthetnek, amelyek esetében 6 hónapig a várhatóan csökkenő BUBOR-t követi a kamatozás, a 2-4 százalékpontos kamatfelár nem adódik hozzá, így ennyivel olcsóbb lesz a hitel - hívta fel a figyelmet.

Suppan Gergely jelezte: a tárca várakozásai szerint az intézkedés javítani fogja a hitelek iránti keresletet. Ebben bíznak a bankok is, mert a pénzintézeteknek is gond, hogy a magas kamatok miatt kevés hitelt tudnak kihelyezni - tette hozzá.

Az NGM vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a kamatszint tovább csökken majd. Minden adott ahhoz, hogy a kamatcsökkentés folytatódjon, így idővel nem lesz szükség az intézkedés fenntartására - jelentette ki.