Egy válságálló részvény az Xtend kategóriában

Pénzügy2020. máj. 10.Fellegi Tamás

A Megakrán helyzetéről a cég felügyelőbizottságának elnöke, Vitkovics Péter beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Az első fecske

A Megakrán volt az első cég a BÉT Xtend piacán 2018 őszén, azóta már öt cég papírja forog ott. Vitkovics szerint egyértelműen érdemes kkv-ként is tőzsdére menni, ezt bizonyítja az Xtendre belépett cégek tapasztalata, és tőkét is érdemes bevonni.  A tőzsdén forgó cégek sokkal válságállóbbak lettek, mint a legtöbb kkv, így sokkal nagyobb esélyük van rá, hogy a válság után megerősödve tudják folytatni tevékenységüket. A tőzsdei bevezetés komoly kényszer volt arra, hogy fejlesszék a céget, és ez most kifizetődőnek bizonyul.

A többiek előtt

A Megakrán két fő területe a mobil autódaruzás 1-400 tonna között, folyamatosan megújuló és bővülő eszközparkkal, illetve a géptelepítés: gyártósorok telepítése, installációja, üzembehelyezése. Akár autóipari gyártósorokat is telepítenek, tavaly kiemelkedő megbízás volt egy autógyári 200 tonnás pneumatikus kovácsológép elhelyezése.

A Megakrán szinte bármilyen különleges feladatot elvállal, amit a versenytársak gyakran képtelenek megoldani. A cég folyamatosan képezi szakembereit, így olyan szaktudás alakult ki, amely a legkülönlegesebb feladatok elvégzését is lehetővé teszi, ráadásul az új daruk is rendkívül modernek: a kezelő érintőképernyőn számítógépes rendszereket irányít.

Járványhatás

Az IPO során 650 millió forintot vontak be, ezt banki forrásokkal kiegészítve új darukat vettek, illetve rendeltek meg, ennek egy része később érkezik a járvány miatt, ami a Megakrán árbevételi terveit is csúsztatja.  A válság hatására valamelyest vissza kellet venni a növekedési tervekből, de ez nagyobb megrendülést nem okozott: az iparágat nem érintette súlyosan a járvány. A Megakrán két nap alatt át állt a home office-ra, ez annak köszönhető, hogy eleve erősen digitalizált a cég. Ez azt jelenti, hogy még a darukezelők vezetője, felügyelője is otthonról dolgozhat, csak a darukezelőknek kell a helyszínen lenni, ők viszont védve vannak fülkéikben.

Tervek

A Megakrán egyelőre a hazai piacra koncentrál, ez a fő célirány, mivel bőven van tér növekedésre. A piac 35-40 milliárdos az iparágában, a Megakrán részesedése 10 százalékhoz közelít, amit reményeik szerint jócskán növelhetnek. Nincs domináns szereplő, hanem sok közepes vállalat tevékenykedik, ezek egyike a Megakrán, és a célja, hogy a piac meghatározó, vezető szereplője legyen.

Elemzők évi 20 százalékos növekedést várnak a cégtől. Arra a kérdére, hogy tartható-e az ütem, Vitkovics azt válaszolta, hogy a 20 százalék inkább a kapacitás bővítési ütem, a termelés növekedés 2021-ben ugrik meg. A szakember optimista a válság tekintetében: V alakú felpattanást, kilábalást vár. Elmondta, hogy sok ipari cég képviselőitől azt hallja, hogy nincs akkora visszaesés, amekkorától a járvány elején féltek.

A teljes adás itt hallgatható meg.