Egyedülálló képzés - pénzügyekről, tőzsdéről és az államháztarásról tanulhatnak a diákok

Pénzügy2023. okt. 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyedülálló lehetőséget kínálnak a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére a Pénziránytű Bázisiskolák. A diákok ingyenes élményórák és egy nagyszerű kalandjáték keretében ismerkedhetnek meg a mindennapi pénzügyi alapokkal, a pedagógusokat pedig akkreditált szakmai és módszertani képzések várják.

Az országszerte kilenc helyszínen elérhető Pénziránytű Bázisiskolákban 45 és 90 perces élményfoglalkozásra jelentkezhetnek a 7-12. osztályos diákcsoportok. A pedagógusoknak nincs más dolga, mint felvenni a kapcsolatot a legközelebbi bázisiskolával és elkísérni diákjaikat. A Budapesten két helyszínen, valamint Debrecenben, Dunaújvárosban, Győrben, Kaposváron, Kisújszálláson, Szegeden és Veszprémben található bázisiskolák foglalkozásait a Pénziránytű Alapítvány képzett trénerei tartják. A tananyagok illeszkednek a matematika, a földrajz, az állampolgári ismeretek, a történelem illetve a technika és tervezés tárgyak kerettanterveihez, de egy kihelyezett osztályfőnöki óra keretében is nagyon hasznos információkat kaphatnak a diákok.

Gyakorlatias pénzügyi ismeretek és izgalmas kalandjáték

A 7-8. évfolyamosok és a középiskolások számára készült foglalkozások játékosan vezetik be a fiatalokat a családi költségvetés, a pénzügyi tervezés, a korszerű pénzkezelés vagy a pénzügyi intézményrendszer és a tőzsde világába. Októbertől emellett egy új foglalkozás keretében megérthetik, hogy mit csinál, mire költ, miből gazdálkodik az állam.

Ha pedig már kimozdult a csapat, érdemes még egy tanórányi időt szánni az önfeledt, egyben hasznos játékra. Már hat bázisiskolában – Dunaújváros, Győr, Kisújszállás, Pest, Szeged és Veszprém - a MoneyTours pénzügyi kalandjáték fejtörői teszik még izgalmasabbá a pénzügyi nevelést. A játékban résztvevő csapatoknak egy osztálykirándulást kell megtervezniük. A játék végén pedig mindenki nyer: tudást, tapasztalatot és egy kis ajándékot is.

Támogatás a pedagógusoknak is

A diákfoglalkozásokon és játékokon túl a pénzügyi nevelés iránt nyitott pedagógusok ingyenes akkreditált képzéseken is részt vehetnek. A bázisiskolák szervezésében valósulnak meg a Pénziránytű Alapítvány Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben című, IKK és OH által is akkreditált, 40 órás blended (20 óra személyes jelenléttel és 20 óra otthoni előrehaladással teljesíthető) képzései, melyek felkészítik a tanárokat a gazdasági-pénzügyi nevelés szakmai és módszertani alapjaira. A képzés sikeres elvégzéséről a köznevelési, illetve a szakképzési továbbképzési kötelezettségbe is beszámítható 40 kredites tanúsítványt kapnak a pedagógusok.

A bázisiskolák elérhetőségéről, az időpontfoglalásról, az élményfoglalkozások felépítéséről, és a képzések időpontjáról a Pénziránytű Alapítvány honlapján is lehet tájékozódni: https://penziranytu.hu/bazisiskolak