Itt a bankok válasza az elszabadult energiaárakra

Pénzügy2022. szept. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A VG készített banki körképet, amelyből kiderül, akad olyan pénzintézet, amely úgy számol, az energiacélú kiadásai jövőre legalább háromszorosára emelkednek, de idén is legalább 50 százalékos többletköltséget jelentenek – sikeres költségmenedzsment mellett.

A bankok nem tervezik a téli hónapokban, spórolási célból a fiókok nyitvatartási idejének csökkentését vagy bizonyos egységek ideiglenes bezárását, arra viszont nem mindegyik pénzintézet válaszolt egyértelműen, emelkednek-e a díjak, azaz áthárítják-e az ügyfelekre az elszabadult energiaárakat.

A K&H azt írta a VG-nek, hogy az energia drágulása jelentős költségnövekedést okoz a piaci ár emelkedési mértékének megfelelően, a működési költségek pedig értelemszerűen a bank operatív költségeinek részét képezik.

A hálózat nyitvatartási idejének csökkentését nem tervezzük, azonban néhány energiatakarékossági és üzemeltetési intézkedés bevezetésének lehetőségét jelenleg is vizsgáljuk

– áll a reakcióban.

A CIB Banknál jelenleg zajlik az energiabeszerzési tender, és az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházás történt, ezért egyelőre nem tudják számszerűsíteni a kiadásnövekedés mértékét, és a bankfiókok nyitvatartási idejének esetleges változtatásáról sem döntöttek még.

Az UniCredit Bank azt válaszolta a VG-nek, hogy az elmúlt hónapokban már tapasztalt energiaár-emelkedés és az árak várható jövőbeli alakulása e költségek megsokszorozódását jelzik:

A 2022. évre vonatkozó sikeres költségmenedzsmentünknek köszönhetően idén mintegy 50 százalékos többletköltséget prognosztizálunk a 2021-es évhez képest. Azonban 2023-ban ennél sokkal nagyobb áremelkedéssel kell majd szembenéznünk: energiacélú kiadásaink várhatóan több mint a háromszorosára emelkednek éves szinten.

A Magyar Bankholdingnál és a Raiffeisen Banknál azt írták, nem terveznek sem díjemelést, sem a nyitvatartási idő módosítását, vagy néhány bankfiók bezárását a téli hónapokban, míg a piacvezető OTP Bank nem kívánt válaszolni a VG kérdéseire.