Jelentős növekedéssel zárt az első negyedévben az Alteo

Pénzügy2021. máj. 17.Növekedés.hu

Nem vetette vissza a járvány az Alteo eredményeit, az energetikai vállalat jelentős növekedéssel zárt az első negyedévben - közölte sajtótájékoztatójában az Alteo Nyrt.

Visszaigazolták az ALTEO ESG-szemléletű stratégiájának létjogosultságát és az elmúlt időszakban meghozott befektetési döntések helyességét az első negyedév eredményei: a konszolidált EBITDA 98 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a csoport nettó eredménye 137 százalékkal nőtt. A bővülés elsődlegesen a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló teljesítményének köszönhető, azonban a tavaly megvásárolt 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is kivette a részét a növekedésből.

Nem volt érdemi hatással a COVID-19 okozta általános gazdasági visszaesés az ALTEO Nyrt. működésére, amely az első negyedévben is folytatta a menetelést: az árbevétel 426 millió forintos bővülése mellett az EBITDA 98 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Ebben oroszlánrészt vállalt a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ, amelynek kimagasló eredményességéhez az is hozzájárult, hogy gázmotoros kapacitásait tavaly 18 MW-tal bővítették.

Szintén jelentős hozzáadott értéke volt az első negyedévi teljesítményben a támogatott villamosenergia termelési szegmensnek. Ezen belül is kiemelkedik a tavaly megvásárolt 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye. Végezetül a pandémia hatásainak leginkább kitett energia kiskereskedelmi terület is kitett magáért: a tavalyit meghaladó eredménnyel járult hozzá a konszolidált EBITDA jelentős bővüléséhez. A konszolidált nettó eredmény 137 százalékkal lett magasabb, mint 2020 azonos időszakában.

"Az első negyedév komoly eredménybővülése ismételten visszaigazolta, hogy kellőképpen megalapozott és működőképes az ESG-alapú stratégiánk, amelynek középpontjában a szabályozási központ képességeinek erősítése áll, miközben nem hanyagoljuk a többi üzletág fejlesztését sem"

– mondta az ALTEO vezérigazgatója. Ifj. Chikán Attila úgy vélte, a remek teljesítményben az is közrejátszik, hogy rendkívül következetesen folytatják befektetési és beruházási programjukat, teljes összhangban a 2024-ig tartó időszakra szóló, még 2019 őszén bemutatott stratégiával.

"Ennek folyományaként szisztematikusan bővítjük a kapacitásokat, igazodva a kiegyenlítő energetikai szolgáltatások iránti kereslet élénküléséhez"

– tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint utóbbi elsődlegesen a megújuló energetikai fejlesztések terjedésének, különösen a naperőművi kapacitások jelentős bővülésének köszönhető.

Ifj. Chikán Attila azt is hangsúlyozta, hogy a csoport összteljesítményén azért sem érződik a pandémia hatása, mert eredményes tevékenységeik képesek a válságérzékenyebb üzleti szegmensek gyengébb teljesítményét túlkompenzálni. Az elindított hulladékgazdálkodási, elektromos mobilitási, illetve megújulótermelés-menedzsment üzletágak életében például kismértékű lassulást okozott a COVID-19, ezt azonban átmenetinek tekintik, és a járványhelyzet lényeges enyhülésével ezeken a területeken is fellendülésre számítanak.