Jelentősen nő az AutoWallis részvényeinek súlya a BUX indexben

Pénzügy2021. márc. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Budapesti Értéktőzsde határozata alapján több mint 35 százalékkal nő az AutoWallis részvények súlya a BUX kosárban. A döntés értelmében március 22-től 0,3125 százalékos súllyal szerepelnek a tőzsde autós vállalatának részvényei az indexben, ezzel a 11. legnagyobb pozíciót elfoglalva.

A Budapesti Értéktőzsde lépése hozzájárul az AutoWallis stratégiájának megvalósításához, melynek egyik célja a társaság tőkepiaci aktivitásának fokozása, a részvények közkézhányadának, likviditásának emelése.

Ezen célkitűzésekkel összefüggésben a társaság jelenleg is vizsgálja a nyilvános, lakosságot is célzó forrásbevonás lehetőségét. Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója elmondta, hogy a társaság által meghirdetett stratégia tőkepiaci elemeinek egy része már megvalósult az elmúlt két évben. Ezek közé tartozik, hogy a társaság 3 milliárd forint értékben sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében, valamint több zártkörű, tőkeemeléses apport is megvalósult.

Többek között ez utóbbiaknak köszönhetően

30,97 százalékra növekedett a részvények közkézhányada, és a vállalat részvényei már 2019-ben bekerültek a Prémium kategóriába.

Székely Gábor hozzátette, hogy a társaság bízik benne, hogy a részvények súlya a BUX-on belül tovább növekszik, és bekerül más régiós indexekbe, így a CECE-be is. A célok megvalósításához vezető úton fontos lépés volt továbbá, hogy a tőzsde autós vállalata tavaly hat akvizíciót és üzletfejlesztést jelentett be, melyek hatására az árbevétel a várakozások szerint 2021-ben a 2018-as érték háromszorosára ugorhat.

A fejlesztések részbeni finanszírozására az AutoWallis tavaly decemberben 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével.

Az AutoWallis tavalyi tőkeemeléseit a Budapesti Értéktőzsde szakmai zsűrije is elismerte, mely a társaságnak ítélte meg az "Az év alaptőke-emelése" díjat a BÉT Legek 2020 díjátadón.

Az elismerést azért kapta az AutoWallis, mert növekedési terveinek finanszírozása céljából 2020-ban összesen 4,4 milliárd forint tőkét vont be a vállalatba, melyből 3 milliárd forintnak megfelelő részvény bevezetése tavaly megtörtént, 1,4 milliárd forintnyi pedig az idei évre húzódik át.