Júniusban ismét csúcsot döntött a BUX index

Pénzügy2021. júl. 1.Növekedés.hu

Júniusban is jelentős eredményeket ért el a Budapesti Értéktőzsde: a BUX immár ötödik hónapja dönt csúcsot, a hónap végére 47 238 ponton zárt. A járványhelyzet folyamatos csillapodása és a globális gazdasági színtér visszarendeződése mind a hazai, mind a nemzetközi tőzsdei hangulatnak kedvez. A vezető részvények közül az OTP zárt a csúcson 161,2 milliárd forint értékű összforgalommal és 60,1 százalékos forgalmi aránnyal. A részvénypiac összforgalma júniusban 268 milliárd forint volt, amely egy kereskedési napra vetítve 12,2 milliárd forintot jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen, őt követi a Concorde, majd az Erste.

Újra csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde, ugyanis a májusi rekord után a BUX ismét meghaladta a korábbi legmagasabb értékét. A legmagasabb napi záróérték, amely a legújabb mérföldkövet jelenti, 49 299 pont volt, júniusban végül 47 238 ponttal zárult az index, amely 1,9 százalékos növekedést jelent a május havi záráshoz képest.

Az ismételt emelkedést számos tényező támogatta, a Budapesti Értéktőzsdén továbbra is pozitív befektetői hangulat uralkodik,

az index folyamatos emelkedési pályára lépett, hónapról hónapra magasabb ponton zár, amelyhez nagymértékben hozzájárul a járványhelyzet előtti időszakra történő folyamatos visszatérés és a nemzetközi színtéren is tapasztalható fokozatos gazdasági visszarendeződés.

A nemzetközi színtéren Európában és Ázsiában a hónap végére mérsékeltnek mutatkozott a piac, a fokozott óvatosság hátterében a delta variáns erősödése húzódhat meg, míg az amerikai piacon az S&P 500 index csaknem elérte a 2021-es évre kitűzött célértékét, a június 25-i rekordértékű zárása mindössze 20 pontra van az éves céltól.

A hazai blue chipek közül az OTP bizonyult a húzóerőnek 2,2 százalékos emelkedéssel 15 955 forintra nőtt, illetve a júniusi forgalom túlnyomó részét, közel 60,1 százalékát adta ugyancsak a társaság, amelyet a MOL követett 18,7 százalékkal, a harmadik helyen pedig 15,6 százalékkal a Richter részesedett az összforgalomból. A negyedik helyen a Telekom zárt a forgalom 1,4 százalékával, míg az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedő Masterplast árfolyama júniusban 12,9 százalékkal növekedett.

Júniusban a részvénypiac összforgalma 268 milliárd forint volt, ez alapján egy kereskedési napra vetítve 12,2 milliárd forintos érték.

A májusi 784 millió forinthoz képest júniusban a gabonaszekció forgalma csökkenést mutatott, az árupiac 629,5 millió forinttal zárt. A forgalom több mint a felét a napraforgómag adta 421,3 millió forinttal, ami a teljes forgalom 66,9 százalékát jelenti, míg takarmánykukoriára 208,2 millió forint értékben történtek kötések.

A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood zárta a hónapot 144,4 milliárd forint értékű forgalommal, őt követi a Concorde 133,8 milliárddal, míg a harmadik helyen az Erste áll 116 milliárd forinttal.