Lakásvásárlók számára teszi gyorsabbá a hitelfelvételt az OTP Bank

Pénzügy2021. nov. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Magyarországon elsőként az OTP Banknál vehetik igénybe a statisztikai értékbecslést az ügyfelek, a szolgáltatásnak köszönhetően a lakáshitel igénylési folyamat gyorsabb és költséghatékonyabb lehet. A hitelintézet becslése szerint évente több ezer ügyfél élhet a lehetőséggel, amely bizonyos esetekben kiváltja a hagyományos, helyszíni értékbecslési folyamatot. Az ügyfeleknek egy akció keretében most a szolgáltatás díját sem kell megfizetniük.

A statisztikai értékbecslés egy olyan új értékbecslési módszertan, amivel a hitelintézet az ingatlant egy számítógépes adatbázis és algoritmusok segítségével, statisztikai alapon állapítja meg az ingatlan aktuális értékét. Ehhez csupán az ingatlan főbb adataira – mint például a címe vagy a helyrajzi száma – van szükség. Így a bank már a hiteligény benyújtásakor meg tudja állapítani az ingatlan értéke alapján adható hitelösszeget. Nincs szükség helyszíni szemlére, a teljes hiteligénylési folyamat akár egy héttel gyorsabb és költséghatékonyabb is lehet.

Az OTP Banknál olyan ügyfélbarát megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel a belső folyamatokat tesszük egyszerűbbé, hatékonyabbá. Az ügyfelek például ezt úgy érzékelhetik, hogy a hitelnyújtási folyamat gyorsabb, vagy kevesebb okmányt kell benyújtani

– mondta Papp Mónika, az OTP Bank lakossági jelzáloghitelezési folyamatokért felelős vezetője.

A statisztikai értékbecslés azokon a településeken alkalmazható, ahol az ingatlan adásvételek száma nagy, így megfelelő mennyiségű aktuális adat áll rendelkezésre. A szolgáltatásra vonatkozó jogszabály­ szerint, a hitelfelvétellel megvásárolni kívánt ingatlannak Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a fővárosi agglomeráció területéhez tartozó településen kell lennie.

A szolgáltatást, 150 négyezetmétert nem meghaladó alapterületű lakásoknál lehet alkalmazni, és a felvenni kívánt hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát. Vannak olyan finanszírozási módok, például a CSOK, ahol a jogszabály lakhatási feltételek vizsgálatát írja elő, így ezekben az esetekben csak helyszíni szemlés értékbecslés alkalmazható.