Lengyel-magyar elszámolási holding alakul

Pénzügy2021. dec. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Értéktőzsde és a Varsói Értéktőzsde. A megállapodás célja egy közös, elszámolási szolgáltatásokat nyújtó holding társaság, a Central Post-Trade Solutions létrehozása, amely tulajdonosává válhat a magyar tőkepiacon központi szerződő fél funkciót betöltő KELER KSZF-nek, illetve a lengyel energetikai elszámolóháznak, az IRGIT-nek.

A Magyar Nemzeti Bank és a többségi tulajdonában lévő Budapesti Értéktőzsde közvetlenül, illetve közvetve a KELER Zrt-n keresztül megközelítőleg 53,33 százalékos, illetve 46,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a KELER KSZF-ben. Az IRGIT a TGE – Lengyelország áru- és energiatőzsdéje – 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, amely egyúttal a Varsói Értéktőzsde teljes tulajdonát képezi.

A felek által elfogadott szándéknyilatkozat szerint a TGE várhatóan az újonnan alapítandó Central Post-Trade Solutions többségi tulajdonosa lesz.

A tervezett ügylet megvalósulásának előfeltétele a KELER KSZF és az IRGIT átvilágítása, és ezt követően a felek megállapodása a Joint Venture szerződés feltételeiben, melynek aláírására a határidő 2022. szeptember 30.

A BÉT stratégiai terveivel összhangban a KELER KSZF és az IRGIT részvételével egy regionális elszámolási holding létrehozása valamennyi fél számára lehetővé teszi a post-trade infrastruktúra megerősítését és új üzleti lehetőségek feltárását

- mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.