Magyar Bankholding: Létrejött Magyarország egyik legnagyobb alapkezelője

Pénzügy2022. szept. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése. Augusztus 31-én az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadt a Budapest Alapkezelőbe, így létrehozva Magyarország egyik legnagyobb alapkezelőjét. A jogutód társaság az egyesülést követően MKB Alapkezelő Zrt. néven működik szeptember 1-jétől, az általa kezelt vagyon pedig megközelíti az 1200 milliárd forintot.

A Magyar Bankholding fúziós menetrendjének megfelelően lezajlott augusztus 31-én a vállalatcsoporthoz tartozó két alapkezelő egyesülése. Az MKB-Pannónia Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő egyesülésével létrejövő társaság MKB Alapkezelő Zrt. néven működik tovább.

A fuzionált alapkezelőnél a kezelt vagyon mérete megközelíti az 1200 milliárd forintot – ebből közel 700 milliárd forint befektetési alapokban kezelt vagyon, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek (nyugdíjpénztárak, biztosítók) számára végzett vagyonkezeléshez kapcsolódik.

Cél a széles szolgáltatáspaletta és ügyfélszegmens kiszolgálása

A két alapkezelő egyesülése és az összevont termékportfolió számos szinergia kiaknázására teremt lehetőséget. Az MKB-Pannónia Alapkezelő korábban erős fókuszt helyezett a diverzifikált vegyes alapokra, illetve az abszolút hozamú alapok kezelésre. A Budapest Alapkezelő hagyományosan jelentős piaci részesdéssel rendelkezett a pénz- és kötvénypiaci alapoknál, illetve az elmúlt időszakban érdemi vagyonnövekedést sikerült elérnie a részvényalapok esetén. Az MKB-Pannónia Alapkezelőnél a vegyes alapokba fektetett és kezelt vagyon nagyságrendileg 120 milliárd forint, a Budapest Alapkezelő kötvényjellegű befeketései meghaladják 200 milliárd, a részvényportfolió pedig a 65 milliárd forintot.  

Az egyesülésnek köszönhetően a lakossági és vállalati ügyfelek számára egy olyan széles befektetési alap termékpaletta jön létre, amely a kimondottan alacsony kockázatú kötvényalapoktól kezdve a vegyes alapokon át a részvény- és nyersanyagalapokig bezáróan a pénz- és tőkepiacok teljes spektrumát lefedi. Ennek köszönhetően széles ügyfélszegmens – kiemelten a prémium- és privátbanki ügyfélkör is – megtalálhatja a kockázatvállalási profiljához leginkább illeszkedő befektetéseket

– mondta Dr. Tóth Nándor, az egyesült alapkezelő vezérigazgatója.

Erős alapokra épül az egyesült alapkezelő

Az MKB Alapkezelő Zrt. jelentős tapasztalattal rendelkezik az egyéni kiszolgálásra épülő intézményi portfóliókezelés területén is.

Versenytársai közül kiemeli a cseh piacon betöltött szerepe, ahol az általa kezelt vagyon megközelíti 105 milliárd forintot. A két alapkezelőt számos jelentős díjjal jutalmazta már a szakma – az elmúlt években több kategóriában is díjazták a Privátbankár Klasszis Díjátadó Gálán, valamint a BÉT Legek Gálán is.

Az MKB Alapkezelő kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fúziós folyamat lépései az ügyfelek és a partnerek számára zökkenőmentesen, a megszokott magas szolgáltatási színvonal fenntartása mellett valósuljanak meg. Mindezeken túl természetesen a társaságok a törvényi előírásokat betartva a várható változásokról az ügyfeleket is folyamatosan értesíteni és tájékoztatni fogják.