Megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding részvényeivel a BÉT Xtend piacon

Pénzügy2021. szept. 9.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding Nyrt. részvényeivel a BÉT Xtend piacon. A technológiai befektetésekkel foglalkozó társaság korábban a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának több elemét is igénybe vette: 2019 óta a BÉT50 közösség tagja, 2020 júniusában részt vett a BÉT zártkörű, vállalatok és potenciális befektetők együttműködését elősegítő rendezvényén, a BÉT Xmatchen, a tavalyi év decemberében pedig a BÉT Mentor Program keretében jutott a tőzsdei megjelenéshez szükséges felkészülést segítő támogatáshoz.

Az OXO Technologies Holding értékpapírjai a mai napon tartott ünnepélyes kereskedésindító csengetési ceremóniát követően váltak elérhetővé a befektetők számára a BÉT Xtend piacon. Az eseményen dr. Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding igazgatóságának elnöke és Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója volt jelen.

A tőzsdei bevezetést megelőzően az OXO Technologies Holding sikeres zártkörű tőkeemelést hajtott végre, amelynek keretében 3 650 forintos áron, 1,25 milliárd forint értékben kerültek értékesítésre a részvények.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap II. Részalap által nyújtott 600 millió forint azonnali tőkeemelése, valamint 700 millió forintra vonatkozó szándéknyilatkozata mellett több mint 30, részben intézményi, részben magánbefektető vett részt a tőkeemelésben, további összesen 652 millió forint értékben. A tőzsdei bevezetés és a tranzakció lebonyolítását Kijelölt Tanácsadóként a DLA Piper Business Advisory támogatta.

Az OXO Csoport 2014 óta tevékenykedik technológiai befektetőként. A cégcsoport sikeres portfóliójának és befektetői körének összefogása érdekében 2020 januárjában megalakult az OXO Technologies Holding, amely mára a technológiai ágazat egyik vezető befektetői társaságává vált a közép-kelet-európai régiós piacon.

A társaság több mint 10 technológiai befektetést fog közre, legfőképpen a nemzetközi piacra fókuszálva, az adatelemzések és egyéb adatalapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi szolgáltatások és elektronikus kereskedelem területén.

A tőzsdei kereskedésünk elindulása azt jelenti, hogy hazánkban elsőként a technológiai innovációk papírjai a nyilvános piacokon is elérhetővé váltak. Mostantól azon fogunk dolgozni, hogy a hazai és régiós innovációk nemzetközi növekedési potenciálja egyre szélesebb és sikeresebb portfólió formájában jelenjen meg a részvényeinkben.

– emelte ki dr. Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding igazgatóságának elnöke.

Magyarország erős innovációs képességgel rendelkezik IT területen, azonban fontos, hogy ezek a cégek megfelelő tőkefinanszírozási lehetőségeket találjanak itthon a hazai tőkepiacon, ami fontos lépés a világpiac meghódítása felé vezető úton. Az OXO Holding ebben a finanszírozási, befektetési modellben képvisel jelentős újdonságot, hiszen a holding tőzsdei megjelenésével ötvözi a nyilvános tőkepiacokban rejlő lehetőségeket a start-up befektetésekhez szükséges szaktudással.

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.