Megszólalt az Állami Számvevőszék a hiányról és az adósságról

Pénzügy2021. okt. 14.MTI
A rovat támogatója:

Tartható az idei adósságráta, jók a növekedési adatok, de továbbra is szükség van a reziliens költségvetési politikára - hangsúlyozza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a honlapján csütörtökön megjelent közleményben, amelyben havi monitoring elemzésének megállapításait összegzi.

Az államadósság-mutató alakulására hatást gyakorló tényezőket értékelő elemzés alapján az ÁSZ rámutat: folyamatosan javulnak a gazdasági növekedési adatok, a központi költségvetés adósságának növekedése 2021 augusztusában megállt. Ugyanakkor bizonytalanságot jelent a Covid-19 vírusjárvány negyedik hullámának erőssége - teszik hozzá.

Az elemzés szerint a központi költségvetés adóssága 2021. augusztus 31-re elérte a 37 743,8 milliárd forintot, amely 2,9 százalékkal haladta meg a 2020. év végi értéket. Ez az adósságállomány az éves tervezett költségvetési hiány összegének figyelembevételével számolva az év végére tervezett adósság 92,4 százalékának felel meg.A devizaadósság csökkenésének kedvező folyamata szeptemberben megállt, 4,25 milliárd dollár értékű dollárkötvény, valamint 1 milliárd euró értékű eurókötvény kibocsátására került sor, ami a 2021. augusztus végi devizaadósság több mint negyedének felel meg.

A devizakötvény-kibocsátás a jövőbeni (elsődlegesen a Covid-19 járvány 4. hulláma jelentette) váratlan helyzetekre felkészülést szolgáló tartalékként a költségvetési politika mozgásterének bővítését is eredményezheti - emeli ki az elemzés vezetői összefoglalója.

Az elemzők megállapították, hogy az államadósság-mutató nevezőjében szereplő GDP alakulását meghatározó tényezők jellemzően kedvezően alakultak az idei év eddig eltelt időszakában. A gazdasági növekedést elősegítette a termelés, a fogyasztás, a beruházás és a foglalkoztatás bővülése, valamint a bruttó átlagkereset trendszerű emelkedése.

Az adatok alapján levonható az a következtetés, hogy a magyar gazdaság teljesítménye közelít a válság előtti időszakhoz.

Kockázatot jelez azonban, hogy a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege 2021 júliusában negatív értékű volt - hívják fel a figyelmet. A gazdasági folyamatokat az év hátralévő részében még bizonytalanság övezi, ezért indokolt az év hátralévő részében is a költségvetési és gazdasági adatok havi monitorozása - jelezték a számvevők.

Az államadósság-mutató tervezett alakulását alátámasztja, hogy a központi költségvetés adósságának növekedése 2021 augusztusában megállt. Az ÁSZ emlékeztet arra, hogy az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya az idei évre tervezetthez képest időarányosan mérsékelten alakult, a központi költségvetés bevételei az idei év első nyolc hónapjában kedvező arányban teljesültek.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az uniós programok 2021. első nyolc havi bevételei és kiadásai elmaradtak az előirányzat időarányos teljesítésétől, a tervezett bevételekből augusztus végéig mindössze 32,2 százalék folyt be, míg a kiadások 50,3 százalékon teljesültek. Ez alapvetően arra vezethető vissza, hogy a megelőlegezett kiadásokhoz kapcsolódó bevételek később realizálódnak - jegyezték meg a közleményben.

Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy elemzésével összhangban vannak a nemzetközi szervezetek elemzései is: szeptember végén a Moody's Investors Service minősítette fel Magyarországot, a napokban pedig a Nemzetközi Valutaalap közölte, hogy 7,6 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Kifejtik: a Moody's nemzetközi hitelminősítő szeptember végén egy fokozattal javította a magyar államadósság-osztályzatot, és pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását. A döntés indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.