OTP-kutatás: A Babaváró kölcsön egyszerre hitel és támogatás

Pénzügy2022. szept. 21.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Minél közelebb kerülünk a gyermek érkezéséhez, annál pozitívabbá válik a Babaváró kölcsön megítélése – derült ki az OTP Bank megbízásából készült kutatásból. Ugyan sokak számára szimpatikus ez a lehetőség és szívesen élnének is vele, az igényelhetőségének határidejével viszonylag kevesen vannak tisztában. A Babaváró kölcsön legfontosabb előnyei az érintettek számára a szabad felhasználhatóság, a több gyermek után járó kedvezmények és akár a hitel kamatmentessége.

A Babaváró kölcsön megítélése szorosan összefügg azzal, hogy milyen közel állnak a gyerekvállaláshoz - derült ki az OTP Bank megbízásából készült felmérésből, ami arra is rávilágít, hogy Babaváró kölcsön megítélése kettős a felnőtt lakosság körében.

A válaszadók felének alapvetően ez egy hitellehetőség, míg 39 százalékuk számára támogatási forma. 17 százalék látja gyermekvállalási támogatásként, 9 százalék családalapítást segítő lehetőségként, hét százalék gondol rá, mint vissza nem térítendő támogatásra, 6 százalék pedig egyszerű támogatásként tekint a kölcsönre.

A kutatásból az is kiderült, hogy minél közelebb kerül valaki a gyerekvállaláshoz, annál kevésbé tekint erre a lehetőségre hitelként és kezd családalapítási és gyerekvállalási támogatásként tekinteni a Babaváró kölcsönre.

Azok körében, akik öt éven túl terveznek gyereket, 68 százalék gondol a Babaváró kölcsönre hitelként, akik 3-5 éven belül tervezik az újszülött érkezését ez már csak 56 százalék, az 1-2 éven belül gyermeket vállalóknál 48 százalék, akiknél pedig már megfogant a gyermek, ez már 39 százalék.

Azok körében, ahol már a jön a baba, 52 százalék számára egy támogatási forma jut eszébe a Babaváró kölcsön hallatán, az 1-2 éven belül gyermeket tervezők 48 százaléka tekint rá így, a 3-5 éven belül tervezők körében ez 40 százalék, az 5 éven túl gyermeket tervezőknél pedig 27 százalék.

A felmérés adatai alapján a felnőtt lakosság 4 százaléka volt tisztában a Babaváró kölcsön eredeti határidejével és tervezték is azt igényelni, míg nyolc százalék volt azoknak az aránya, akik nem tudtak a határidőről, de igénybe vették volna a gyerekvállalási támogatást.

A kutatásból kiderült, hogy a gyereket tervezők 20 százaléka volt azzal tisztában, hogy az eredeti tervek szerint 2022. év végéig igényelhetik a Babaváró kölcsönt. Azok számára, akik a határidő lejárta miatt gondolták úgy, hogy nem tudnak tervezni ezzel a családtámogatási formával, jó hír lehet, hogy 2023-ban is igényelhető lesz a támogatás, ami szabadon felhasználható, könnyen tervezhető és kiszámítható

– mondta Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A gyermeket tervezők és gyerekkel rendelkezők a Babaváró kölcsön előnyei közül a legfontosabbnak a szabad felhasználhatóságot (30%) és a több gyermek esetén járó kedvezményeket (30%) választották a legmagasabb arányban.

A kölcsön kamatmentessége az érintettek negyede számára fontos előny. Ebben a csoportban jellemzően lakásvásárlásra (29 százalék) és lakásfelújításra (24 százalék) használják, vagy használták ezt a hitellehetőséget. Gyakori még a kisebb-nagyobb, az újszülött érkezéséhez kapcsolódó tárgyak vásárlása (17 százalék), háztartási gépek beszerzése (15 százalék) és a lakás energetikai korszerűsítése (12 százalék) is.