PM: Az elmúlt hét év legalacsonyabb májusi deficitjét hoztuk össze

Pénzügy2023. jún. 8.MTI
A rovat támogatója:

Háborús időkben a kormány elsődleges célja a családok és a munkahelyek védelme, valamint a nyugdíjak értékének megőrzése. A költségvetés maradéktalanul biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, miközben a kormány tovább javítja az egyensúlyi mutatókat - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön.

Hozzátették, a költségvetés garantálja a rezsicsökkentés fenntartását az átlagfogyasztás mértékéig a közel négyszeresére emelt Rezsivédelmi Alapon keresztül. Ezzel a kormány továbbra is Európa legnagyobb rezsitámogatását garantálja a magyar családoknak, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak.

A kormány az elhúzódó háború és a szankciók okozta rendkívüli kiadások ellenére is tartja az idei évre kitűzött hiánycélt: a május havi hiány az elmúlt hét év legalacsonyabb májusi deficitje.Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2752,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 56,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 67,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Májusban - egy hónap alatt - a központi alrendszer 53,6 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya. Az év első felében, ismert folyamatok és egyszeri kiadások miatt alakult magasabban a hiány, gyorsabb volt annak felfutása - írták.

Ismertették, az év első öt hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 320,3 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 95,7 milliárd forinttal teljesült magasabban.

Az eltérés fő oka az Otthonfelújítási Támogatás esetében a tavalyi évről áthúzódó kifizetés, melyet a Magyar Államkincstár folyamatos feldolgozás mellett folyósít.

"Az egyedi és normatív kiadásokon belül a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben május végéig 894,6 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos-energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációjára" - fogalmazott a tárca.

Magasabban teljesültek az első öt hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva a babaváró támogatások is: "e célra 26,2 milliárd forinttal, míg a diákhitel konstrukciók támogatására 4,6 milliárd forinttal fordítottunk többet".

Mindezek mellett meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. "Nyugellátásokra 2567,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 933,0 milliárd forintot fordítottunk május végéig" - írta a PM.