Richter: zöld jelző Európában az új kombinált fogamzásgátló forgalmazására

Pénzügy2021. máj. 20.Növekedés.hu

Az Európai Bizottság elfogadta a Richter Gedeon Nyrt. a 15 milligramm estetrol-t (E4) és 3 milligramm drospirenone-t (DRSP) tartalmazó új, kombinált fogamzásgátló törzskönyvezési kérelmét – közölte a hazai gyógyszergyártó a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleményében.

A Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) által 2021. március 26-án kiadott pozitív vélemény elfogadását követően született meg és az Európai Unió valamennyi tagállamára érvényes. A terméket a Richter Európában Drovelis márkanéven forgalmazza majd.

„Örömünkre szolgál a Drovelis által elért jelentős előrelépés, mivel ez a hölgyeknek több választási lehetőséget biztosít majd arra, hogy kielégítsék magas hatékonyságú és egyszerű alkalmazású családtervezési megoldások iránti igényüket,” – idézte a cég témában kiadott közleménye Bogsch Eriket, a Richter Gedeon Nyrt. elnökét.

Elkötelezettek maradunk olyan nőgyógyászati termékek fejlesztése iránt, amelyek a nők életminőségét valamennyi korosztályban javítják”

- tette hozzá.

A Drovelis márkanév alatt forgalmazásra kerülő új Richter fogamzásgátló a cég által közöltek szerint 15 milligramm estetrol-t (E4),egy egyedülálló, az egyes szövetekben szelektíven ható natív ösztrogént, és 3 mg drospirenone-t (DRSP) tartalmaz.

Az E4 Freedom egykaros vizsgálat célja a termék biztonságosságának és hatásosságának igazolása volt. A vizsgálatok Európában és Oroszországban több mint 1550, az USA-ban és Kanadában pedig mintegy 2150 résztvevő bevonásával zajlottak és személyenként 13 ciklusnyi időtartamot kísértek figyelemmel.

A Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb középkelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint LatinAmerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2020. év végén a cég konszolidált árbevétele 1,6 milliárd euró volt. A Társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli. A cég részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak. A részvény árfolyama a nap során hírre 8300 forint fölé emelkedett, a délután közepéig az előző napi záráshoz képest 1,4 százalékkal járt magasabban, 8280 forint közelében.