Tíz családból csak négy készít költségvetést

Pénzügy2023. nov. 3.MTI
A rovat támogatója:

A Pénziránytű Alapítvány felmérése szerint tíz háztartásból négy készít költségvetést. A korábbi évekhez képest ez az arány előrelépést jelent, de a további fejlődés érdekében fontos lenne, hogy minél többen kezeljék tudatosan pénzügyeiket - derül ki a Pénziránytű Alapítvány felméréséből.

Hosszútávú együttműködési megállapodást kötött a vármegyei kormányhivatalokkal a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében a Pénziránytű Alapítvány - közölte az alapítvány.

Az együttműködés első állomásaként a családi költségvetés készítését bemutató oktató videót láthatják hamarosan a kormányablakok ügyfelei. Emellett a kisgyermekekkel érkezőket játékos pénzügyi foglalkoztatólapok várják majd az ügyféltérben - írták.

A közleményben alapvető társadalmi érdeknek nevezték a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését és a felelős pénzügyi döntéseket megalapozó értékszemlélet terjesztését.

A tudatos pénzügyi magatartás kialakításához elengedhetetlen, hogy a családok felmérjék pénzügyi helyzetüket, tisztában legyenek bevételeikkel és kiadásaikkal, azaz családi költségvetést készítsenek - írták.

A Pénziránytű Alapítvány felmérése szerint tíz háztartásból négy készít költségvetést.A korábbi évekhez képest ez az arány előrelépést jelent, de a további fejlődés érdekében fontos lenne, hogy minél többen kezeljék tudatosan pénzügyeiket - tették hozzá.

A pénzügyi nevelést minél korábban érdemes elkezdeni.

Ennek érdekében a 4-8 éves korosztály érdeklődését felkeltő foglalkoztató lapok is elérhetők lesznek a kormányablakok játszósarkaiban.A szórakoztató pénzügyi feladványok nemcsak a várakozás perceit könnyíthetik majd meg a családok számára, hanem segíthetnek abban is, hogy játék közben formálódjon a legkisebbek pénzügyi szemlélete - áll a közleményben.