Több mint félmillió euró tőkével megkezdheti működését a magyar hátterű neobank

Pénzügy2022. jan. 21.MTI
A rovat támogatója:

A Benker blokklánc alapú neobank pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott a Litván Nemzeti Banktól, és 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével megkezdi működését várhatóan az Európai Unió teljes területén - tájékoztatta a magyar szakemberek által létrehozott társaság az MTI-t.

Kiemelték: a Benker az Európai Unió első olyan pénzügyi szolgáltatója, amely teljes egészében blokklánc technológiával működik.

Az MTI kérdésére a pénzügyi társaság közölte: a Benker mögötti, ma már felügyelt intézmény jegyzett tőkéjét két körben - 350 ezer és 250 ezer euró - fizették be az alapítók.

A társaság költségei ezen felül meghaladták a 2 milliárd forintot, amiben benne van a saját fejlesztésű, kifejezetten a pénzügyi szektorra tervezett hibrid blokklánc rendszer, a Natrix létrehozása és egyéb fejlesztések költségei.

A céget két éve indította két olyan magyar magánszemély - Bodnár Viktor és Szabolcsi András -, akik az EU több országában is a pénzügyi és fintech piac aktív szereplői.

Bodnár Viktor, a Benker vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta:

a cégük azért jött létre, hogy "technológiai alapú garanciát biztosítva transzparenciát, így önrendelkezést adjon ügyfeleinek a pénzügyeik felett".

A neobank

elhozza a személyi pénzügyek új világrendjét, amelyben az ügyfél saját maga irányít, ha úgy dönt; teljes szabadságban élhet és nem a pénzügyi piac különféle szereplőinek van kiszolgáltatva

- így fogalmazott.

A blokklánc hozzáadásával a garanciák körébe a pénzügyi szolgáltatóknak nemcsak jogi és felügyeleti követelményeket kell betartaniuk, hanem átláthatóan kell működniük - húzta alá. A működési szabályokat csak teljesen transzparensen, felügyelt módon változtathatják, azaz nem módosíthatják saját belátásuk szerint, nem kerülhetik meg a rendszert, még a technológiai lehetőség sincs meg rá - tette hozzá.

A Natrix rendszer minden hatályos GDPR-, bankbiztonsági és pénzügyi szabályozási követelménynek megfelel - mutattak rá a közleményben.