Túlkereslet az MBH Jelzálogbank aukcióján

Pénzügy2023. okt. 10.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Túlkereslet mellett zajlott kedden az MBH Jelzálogbank hároméves hátralévő futamidejű jelzáloglevelére meghirdetett nyilvános tőzsdei kibocsátás. Az aukción csaknem 5 milliárd forintos igény mutatkozott, amelyből a pénzintézet végül 3,3 milliárd forintot fogadott el.

Az MBH Jelzálogbank október 10-én tartotta idei hetedik jelzáloglevél-aukcióját, amelynek keretében nyilvános ajánlattételre bocsátotta a 2026. december 22-i lejáratú, fix, 1,75 százalékos kamatozású TJ26NF02 jelzáloglevelének ötödik sorozatrészletét.

Az aukció keretében a tőkepiaci szereplők a felajánlott hárommilliárd forintos mennyiséget meghaladó, összesen 4,83 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből a bank a befektetők által elvárt felárszinteket figyelembe véve végül 3,3 milliárd forintot fogadott el.

Az MBH Jelzálogbanknak továbbra is az a célja, hogy a volatilis hozamkörnyezetben is fenntartsa stabil piaci jelenlétét. A mostani piaci környezetben ezt a rövidebb futamidejű és kisebb volumenű kibocsátással tudtuk biztosítani. Rendszeres kibocsátóként rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy folyamatosan figyeljük az aktuális befektetői igényeket, és ehhez alkalmazkodva alakítsuk tőkepiaci stratégiánkat, legyen szó akár rövidebb, akár hosszabb lejáratú, fix vagy változó kamatozású, zöld vagy nem zöld jelzáloglevelekről. Ezáltal tudjuk biztosítani folyamatos piaci jelenlétünket

– mondta Tóth Illés, az MBH Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy hosszabb távon a fix kamatozású és hosszú lejáratú forrásbevonás a bank stratégiai célja.

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.