Új, egyedi kamatozású állampapírt bocsájt ki az ÁKK 

Pénzügy2023. nov. 22.MTI

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) hirdet meg a lakosság részére, amely 2023. november 29-től vásárolható meg - közölte az ÁKK.

Az új sorozat különlegessége, hogy

az utolsó három évben magasabb kamatprémiumot fizet, ezzel ösztönözve a befektetőket az új PMÁP-sorozat lejáratig való megtartására - közölték.

A tájékoztatás szerint az irányadó kamat és piaci hozamok csökkenése következtében az ÁKK úgy döntött, hogy az új 2032. április 22-i lejáratú PMÁP-sorozat a 2022. szeptemberétől 2023. januárjáig értékesített 2027/J és 2029/J PMÁP-sorozatokhoz hasonlóan ismét

"hibrid" kamatozású lesz.

Az első kamatperiódusban fix, évi 9,9 százalék kamatot fizet, majd a második, 2025. áprilisban kezdődő kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá.

Az infláció-indexált kamatmeghatározás megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke a második kamatperiódustól évi 0,5 százalék, majd a 6. évtől évi 1 százalék lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a PMÁP-ot.

A 2032/I PMÁP-sorozat esetében az értékesítési korlát változatlan, vagyis

minden forgalmazó továbbra is 25 millió forintos értékhatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára a sorozatból, amelynek célja a lakossági program keretében a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetők széleskörű kiszolgálása.

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egyidőben, azaz 2023. november 29-től, mint értéknaptól a jelenleg értékesítés alatt álló 2033/I PMÁP-sorozat forgalomba hozatalát lezárják - közölték.