Újabb Biggeorge cég a BÉT-en

Pénzügy2023. nov. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Biggeorge Property Nyrt. többségi irányítása alá tartozó Biggeorge REIT Nyrt. részvényei is megjelentek a BÉT-en. Míg az elsősorban lakó- és logisztikai ingatlanfejlesztéssel, ingatlanbefektetéssel és alapkezeléssel foglalkozó Biggeorge Property Nyrt. tavaly a BÉT Xtend szekciójában foglalt helyet, a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) működő és jelenleg jelentős ipari parki fejlesztéssel foglalkozó Biggeorge REIT Nyrt. a standard szekcióban debütált. A két társaság tőzsdei bevezetését több tőkepiaci mérföldkő előzte meg - 2019-ben helyet kaptak a BÉT középvállalati sikertörténeteket bemutató BÉT50 kiadványában, 2022 elején pedig a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében zöld kötvényt bocsátottak ki, amelyet a BÉT kötvényplatformjára, a BÉT Xbondra is bevezettek.

A Budapesti Értéktőzsde csengőjének megszólaltatásával debütált a BÉT kibocsátói között

a hazai ingatlanszektor meghatározó vállalatcsoportja, a Biggeorge Holding tagvállalata.

A ceremónián a kereskedést indító csengőt Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, és Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. és egyben a Biggeorge REIT Nyrt. alapító-vezérigazgatója szólaltatta meg a cég felsővezetői és tanácsadói körében. 

Jelen bevezetéssel az ingatlantársaság 3.785.905 darab, egyenként 1.000 forint névértékű, dematerializált törzsrészvénye jelent meg a BÉT standard szekciójában. A tőzsdére lépés előkészítésében jogi tanácsadóként az AegisLegal, a KálmánPartners és a Duda és Csákó Ügyvédi Irodák vettek részt.

A Budapesti Értéktőzsde és a Biggeorge Property kapcsolata évekkel ezelőtt indult. A társaság a Tőzsde évente összeállított, „BÉT50 - Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadványában mutatkozott be 2019-ben.

A kibocsátók közé 2022. februárjában lépett. 

A Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretein belül - mintegy kétszeres túljegyzés mellett -

7 milliárd forint értékben bocsátott ki zöld kötvényt, amelyet májusban a BÉT kapcsolódó kötvénypiacára,

a BÉT Xbondra is bevezetett. Ugyanennek az évnek a szeptemberében a Biggeorge Property Nyrt. részvényei a BÉT Xtend piacán is debütáltak. A Biggeorge REIT Nyrt. SZIT (angol megfelelője Real Estate Investment Trust - REIT) formában működik majd azt követően, hogy a NAV a társaság SZIT előtársaságból SZIT-té alakulását jóváhagyja. A SZIT formájú működés adózási előnyöket biztosít a Kibocsátó és leányvállalatai számára, így a befektetők magasabb hozamot érhetnek el. 

A Biggeorge REIT Nyrt. jelenleg a Biggeorge Property Nyrt. 74,87%-os leányvállalata, piacra lépése a cégcsoport tőkepiaci jelenlétének újabb lépcsőfoka, amely jelentősen támogathatja a további növekedést, illetve elősegítheti a finanszírozási mix diverzifikálását.

A Biggeorge Property Nyrt. a tavalyi Xtend piaci belépést követő bő egy évben tovább erősödött. Cégünk a nehezebb gazdasági környezetben is eredményesen működik, köszönhetően az elmúlt években előkészített, illetve elkezdett projekteknek. A befektetésre, fejlesztésre rendelkezésre álló forrásainkat alapjainkon keresztül is bővítettük

- emelte ki a Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. alapító-vezérigazgatója.

A Biggeorge REIT már az ötödik szabályozott ingatlanbefektetési társaság, amely megjelent a tőzsdén

- mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozása többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül.

Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző.

A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek. Ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.