Újra növekedéssel indult az év az e-fizetés piacán

Pénzügy2023. jún. 19.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Éves összehasonlításban minden területen bővülni tudtak a hazai elektronikus fizetési megoldások 2023 első három hónapjában. Bár az egy évvel korábban tapasztalt ugrásszerű növekedés idén elmaradt, a vásárlások darabszáma és értéke is kétszámjegyű növekedést ért el, míg az internetes elfogadóhelyek száma közel 20 százalékkal növekedett az MNB friss adatai alapján.

Igazodva a piac hagyományos működéséhez az év első három hónapjában az előző negyedévhez képest csökkent, míg az előző év hasonló időszakához képest nőtt az elektronikus fizetések forgalma és összege a Magyar Nemzeti Bank friss pénzforgalmi elemzése szerint.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlások száma az október-decemberi időszakhoz képest alig 5 százalékkal csökkent az év első három hónapjában, míg a 2022-es év azonos időszakához képest 17 százalékkal növekedett. A vásárlások összértéke az előző évi adatokhoz képest harmadával nőtt január és március között, a megelőző negyedévhez képest pedig a tranzakciók számával megegyező változást (-4,8%) mutat.

Míg az elektronikus fizetések összege és számossága is rekordot döntött és 2010 óta ezek a legmagasabb adatok a január-márciusi időszakban, addig a készpénzfelvételek száma és összege csökkent 2023 elején és továbbra is jelentősen elmaradnak a kártyás vásárlásokétól. A tavasz közeledtével a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal végzett külföldi vásárlások száma (27,3%) és összege (36,9%) ugrásszerűen növekedett és ezzel újabb rekord született.

A tavalyi második félévben tapasztalt stagnálást követően a hazai elektronikus fizetési infrastruktúra ismét növekedésnek indult. A fizikai elfogadóhelyek száma egy negyedév alatt 4,5 százalékkal növekedett és ismét elérte az egy évvel korábbi értéket. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma éves és negyedéves összehasonlításban is közel 6 százalékkal emelkedett és március végére 23 készülék híján elérte a 243 ezer darabot.

Az első negyedév piaci adatai alátámasztják, hogy a megváltozott gazdasági környezet ellenére is kitartottak a kereskedők és vásárlók is az elektronikus fizetési megoldások mellett. Továbbra sem látszik olyan körülmény, ami 2023-ban drasztikus változást okozna a piacon, várakozásunk, hogy az új vállalkozások megjelenésével az organikus növekedés folytatódni fog az elfogadói oldalon

mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.