Erdélyi magyar testvérpáré az Europharm

Siker2017. okt. 5.növekedés.hu

Egy brassói magyar üzletember-testvérpár, a gyógyszerész Sánta Nándor és a közgazdász Sánta Attila tulajdonába került a 2015 végén bezárt Europharm gyógyszergyár. A brassói üzemet, amelynek termékeit 80 országba exportálták, 2015 végén zárta be korábbi tulajdonosa, a brit GlaxoSmithKline.

Egy brassói magyar üzletember-testvérpár, a gyógyszerész Sánta Nándor és a közgazdász Sánta Attila tulajdonába került a 2015 végén bezárt Europharm gyógyszergyár.

A brassói üzemet, amelynek termékeit 80 országba exportálták, 2015 végén zárta be korábbi tulajdonosa, a brit GlaxoSmithKline. A termelés várhatóan a jövő év folyamán fog újraindulni.

A Sánta fivéreknek két cégük van. A Santa Rt. generikus gyógyszerek gyártásával, a Sanosan Pharmaceuticals  gyógyszer kereskedelemmel foglalkozik. A Pénzügyminisztérium adatai szerint tavaly előbbinek 37, utóbbinak 20 millió lej árbevétele volt.

A Sánta fivérek cége egy sor nyugat-európai cégnek gyárt gyógyszereket. A Gsk gyárát azért vásárolták meg, mivel a megrendelések nőnek, s a cég jelenlegi termelési kapacitása már nem tudja kielégíteni az igényeket. A Santa Rt.-nek jelenleg 230 alkalmazottja van. Sántáék 1992-ben, egy gyógyszertár megnyitásával kezdték üzleti tevékenységüket.