Hogy lett a középosztálybeli Mark Cuban milliárdos befektető?

Siker2021. aug. 19.B.F.

Mark Cuban közismert TV-személyiség és üzletember, a Cápák között című műsor amerikai verziójának (Shark Tank) egyik sztárbefektetője, de sokan az NBA Dallas Mavericks tulajdonosaként ismerik. Azt viszont már kevesen tudják róla, hogy nem származik gazdag családból, önerőből lett vagyonos.

A 63 éves sztárbefektető Pittsburgh-ben született és nőtt fel. Nagyszülei Chabenisky vezetéknévvel emigráltak Oroszországból, nevüket bevándorlási tisztviselők segítségével Cuban-ra rövidítették.

Munkáscsaládban nőttem fel

– mondta Cuban. Apja kárpitosmunkát végzett az autóiparban, anyja pedig mindenféle elsőre szokatlannak tűnő munkát elvállalt.

Az emberek azt mondták, hogy elmehetnék dolgozni egy malomba. Anyám azt szerette volna, ha megtanulom, hogy kell szőnyeget lerakni, mert aggódott a jövőmért. Senki sem fűzött nagy reményeket hozzám

– idézte fel Cuban. Hozzátette, akkoriban elég nagy svindler volt.

Forrás: Flickr.com

Tizenéves korában baseball kártyákat, bélyegeket és érméket adott el. Elmondása szerint mindig is üzletelt valamivel, mindig történt vele valami, ilyen volt a természete, mindig mozgásban kellett lennie.

Cuban 1981-ben végzett az Indiana Egyetemen, majd üzleti területen folytatta tanulmányait. A következő iskoláját, a Kelley School of Business-t úgy választotta, hogy nem is látta soha magát az egyetemet. Az győzte meg őt, hogy az iskola honlapján található információ szerint az ő tandíjuk volt legalacsonyabb a 10 legnépszerűbb üzleti iskola közül.

Igazi „tech geek”, azaz kocka volt akkoriban. Elmondása szerint nehezen dolgozott másoknak, hamarosan pedig a saját kezébe vette az irányítást.

Felmondtam, de ki is kirúgtak három állásból is, ezért úgy gondoltam, itt az ideje, hogy saját céget alapítsak

– mondta Cuban.

Elindította a MicroSolutions-t, amely egy rendszerintegrátor és szoftver viszonteladó cég volt, és amelyet 1990-ben végül eladott a CompuServe-nek.

Cuban szerette volna, ha texasi otthonából hallgathatja az Indiana Egyetem sportmérkőzéseit, de „1995-ben streaming szolgáltatás még nem létezett.”

Barátjával, Todd Wagnerrel elindították az AudioNet-et, amely később Broadcast.com lett – ez olyasmi kezdeményezés volt, mint a YouTube. 2000 áprilisában eladták a céget a Yahoo-nak 5,7 milliárd dollárért.

Cuban 2000-ben megvásárolta a Mavericks kosárlabdacsapatát 285 millió dollárért. Bár körülötte sokan figyelmeztették, hogy a csapat korántsem olyan sikeres, ráadásul ez volt a legmagasabb ár, amit valaha is fizettek bármely sportcsapatért, őt mindez nem érdekekelte.

Ezzel egy álmom vált valóra.

– idézte fel Cuban. 2011-ben ben a Dallas Mavericks megnyerte egyébként az NBA-bajnokságot.

A Forbes adatai szerint Cuban vagyona 4,3 milliárd dollárra tehető.

Szeretem a vállalkozói tevékenységet, mert ettől nő ez az ország, és ha tudok, segítek a vállalatok növekedésében, munkahelyeket, alapokat teremtek a jövő generációi számára. Ez azt az üzenetet közvetíti hogy az „amerikai álom” valóban létezik.

– mondta Cuban.

(via CNBC)