Sikersztori: akiknek bejött a gyógyító fém

Siker2018. aug 26.Növekedés.hu

Nagyot lépett előre idén nyáron régiónk egyik elsőszámú egészségipari beszállítója, a fém implantátumok gyártásával foglalkozó Sanatmetal Kft. A cég a Magyarok a Piacon Klub tagja és beválogatták a legsikeresebb hazai vállalkozások BÉT kiadványába is. A keleti nyitás egyik éllovasaként építette fel magát európai középvállalattá a ma már közel 40 országban érdekeltséggel rendelkező, egri székhelyű Sanatmetal Kft.

A nevében is „gyógyító fémre” utaló társaság traumatológiai, ortopédiai, gerinc és fogászati implantátumok fejlesztésére és gyártására alapozta nemzetközi terjeszkedését, melynek legújabb állomásaként a cég idén nyáron saját oroszországi gyártóüzemet nyitott. 
A technológiai transzfer sikerét jelzi, hogy a közelmúltban már Szaúd-Arábia, a Dél-Afrikai Köztársaság és Mexikó is „bejelentkezett” a Sanatmetalnál egy hasonló beruházás reményében. Bár a társaság fejlődése az utóbbi években lett igazán szembeötlő, a napjainkban tapasztalható eredményekhez bő két évtized következetes munkájára és némi szerencsére is szükség volt. Utóbbi tényező érhető tetten például abban a fordulatban, melynek során a Sanatmetal a ’90-es évek közepén felkeltette a DePuy nevű amerikai egészségügyi multi érdeklődését.
A DePuy szemet vetett az akkor még aprónak tekinthető, mégis rendkívül innovatív magyar vállalkozásra, így a két cég ’96-ban közös vegyesvállalatot alapított. 
Mikor három év múlva a DePuy-t fölvásárolta a Johnson&Johnson, a Sanatmetal ismét függetlenné válhatott, ám a „szakítás” után nem távozott üres kézzel: a magyar cég hosszú távú stratégiai kapcsolatokkal és élvonalbeli multinacionális szaktudással gazdagodott. A nemzetközi nagyvállalatoktól megszerzett tudástőke hozzásegítette a társaságot, hogy a jellemzően multik által uralt egészségügyi piacon is folyamatosan erősíthesse pozícióját. Az ezredfordulótól fogva a Sanatmetal szinte minden évben „bezsebelt” valamilyen rangos szakmai vagy innovációs díjat, és 2004-ben a Régió Legdinamikusabban Fejlődő Kis- és Középvállalkozása címet is elnyerte.
Az ügyvezető, Farkas József szerint a társaság sikere mai napig a multiktól ellesett gyártási kultúra és a hazai innovációs készség kombinációjából ered.
Noha disztribútor céggel már korábban is számos országban – többek közt Törökországban, Németországban vagy Romániában – rendelkezett, a Sanatmetal fejlődéstörténetének egyik legfontosabb állomása kétségkívül az orosz gyártóbázis idei megnyitása volt. A 250 millió rubeles beruházás megvalósításához a nemzetközi gazdaságpolitikai és üzleti körülmények szerencsés együttállására volt szükség. Az egri cég már bő 15 éve jelen van a térségben, így mára erős piaci pozíciókat szerzett magának, ám ennél is fontosabb, hogy az Oroszországgal szemben évek óta fennálló kereskedelmi embargó miatt az orosz gazdaság egyre inkább előnyben részesíti a helyi előállítású termékeket. A beruházás révén tehát a Sanatmetal tovább növelheti részesedését a térségben, melyhez a magyar kormány keleti nyitása is éppen kapóra jött. „Rengeteg segítséget kaptunk a magyar külügytől mind a kapcsolatépítés, mind a rendezvényszervezés vagy a helyi ügyintézés terén. Ez a közös útkeresés ráadásul nem csak az orosz projektre korlátozódott; folyamatos az egyeztetés további üzemépítésekről, többek közt a Közel-Keleten, Afrikában vagy Dél-Amerikában” – mondja Farkas József. A Sanatmetal bevételének közel 70 százalékát exportból szerzi, de – talán épp ezért – a hazai piac fejlesztésére is van stratégiája. A cégvezető szerint a hazai egészségügyi beszállítók részesedése a magyar kórházak beszerzéseiből nem éri el a 20 százalékot. A tendencia megfordítása érdekében a beszállítók szövetséget alkottak, hogy így közös erővel képviselhessék a hazai érdekeket. A szövetség javaslatcsomagjának részeként a Sanatmetal kidolgozott egy koncepciót arra vonatkozóan, hogy Magyarország a traumatológiai, ortopédiai és gerincsebészeti orvosi továbbképzések kelet-közép-európai központjává válhasson. Amennyiben sikerülne megvalósítani az elképzelést, az óriási lökést adhatna a hazai egészségügyi ipar számára.   A Sanatmetal 2017-ben 4,9 milliárdos árbevétel mellett 473 milliós profitot ért el.
A Sanatmetal a Budapesti Értéktőzsde: BÉT50 – Ötven hazai sikervállalat kiadványában is szerepelt (2016)
 

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.