Az albán kormány támogatja a 4iG beruházását 

Tech2024. feb. 5.Növekedés.hu

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport. Az együttműködés egy Európa felé új adatkaput nyitó, Egyiptom és Albánia között húzódó tenger alatti nagy kapacitású adatkábel-beruházás megvalósítását célozza.

A dokumentumot Fekete Péter, a vállalatcsoport vezérigazgatója és Enkelejda Muçaj, infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettes látták el kézjegyükkel. Az aláírási ceremónián részt vett Edi Rama, albán miniszterelnök és a 4iG Nyrt. elnöke, Jászai Gellért is.

A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt február elsején Budapesten előzetes megállapodásban rögzítette az Egyiptom és Albánia között létesítendő interkontinentális tenger alatti adatkábel-rendszer beruházás feltételeit.

A felek megállapodtak arról is, hogy közös projekttársaságot alapítanak a beruházás megvalósítása érdekében.

A tervezett tengeralatti kábelrendszer új adatkaput nyit Európa felé, útvonala pedig alternatívát jelent a már meglévő mediterrán adatösszeköttetések mellett.

A kábelrendszer albániai végpontjával a legrövidebb útvonalat biztosíthatja Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Belgrád, Szófia, Bécs és Budapest.

A beruházás kiemelt jelentőségét mutatja, hogy ma a 4iG Csoport és az albán kormány elkötelezettségét fejezte ki az adatkábel beruházás megvalósítása mellett. A szándéknyilatkozatot Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója és Enkelejda Muçaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettese írta alá, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnökének jelenlétében.

A beruházás támogatásával a 4iG Csoport és az albán kormány jelentős lépést tesz Albánia digitális transzformációjának és technológiai fejlődésének előmozdítása érdekében, amely a nyugat-balkáni országot a digitális összeköttetés régiós központjává emeli

– hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke az aláírási ünnepséget követően, aki nyilatkozatában kiemelte

távközlési befektetéseink és a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás jól mutatják a 4iG Csoport stratégiai céljait és hosszútávú elkötelezettségét Albánia iránt.

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke köszönetet mondott a 4iG Csoportnak, a nyugat-balkáni ország első interkontinentális hálózatának megvalósításáért. „A projekt Albánia fejlődését szolgálja, amely így a régióban vezető országgá válhat a digitalizáció és a digitális innováció területén.

A tervezett beruházás, amely a helyi vállalatok és vállalkozások számára is kiemelten fontos, új lehetőséget teremt a nemzetközi piacra lépés szempontjából” – tette hozzá Edi Rama.

A 4iG Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője, a csoport leányvállalata, a One Albania pedig a telekommunikációs szektor meghatározó szereplője az országban.

Az új balkáni adatkapu tovább erősíti az üzleti és technológiai kapcsolatokat, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítésével pedig további együttműködési lehetőségek nyílnak a régióban.