Belép az európai piacra a Google-csoport drónja  

Tech2018. dec. 12.Növekedés.hu

A Google anyavállalatának, az Alphabet-nek egy leánycége, a Wing jövőre, egyenlőre kísérleti jelleggel, drónos szállítási szolgáltatást indít Finnországban. A Wing az Alphabet „Egyéb kezdeményezések” vállalatcsoportjához tartozik, oda, ahová az önvezető autó, a Waymo és az internetes szállító léggömb, a Loon projektjei. Az elmúlt időszakban számos más vállalat, közöttük az Amazon is dolgozott a drónos szolgáltatás kifejlesztésén. A 2013-as év decemberében az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos azt jósolta: vállalatának Prime Air elnevezésű szolgáltatása öt éven belül elindul. A kereskedelmi jellegű tevékenységig azonban több éves kísérletezés után sem jutottak el.

A Wing azt állítja, hogy drónjai 55 ezer próbautat tettek Ausztráliában, és gyógyszereket, kávét és háztartási cikkeket fuvaroztak.
Finnországot azért választották európai bemutatkozásuk helyszínéül, mert „a finn emberek híresek az új technológiák gyors befogadásáról”. Ügyfeleik egy okostelefon applikáción adhatják le rendeléseiket, és a próbaidőszak során a drónok költségmentesen viszik házhoz a kért cikkeket. A repülő szerkezet legfeljebb 1,5 kg súlyú csomagokat fog szállítani. A fuvar percekkel a rendelés leadását követően elindul. Ahhoz, hogy a drónos szállítási szolgáltatás életképes legyen, a technológiai óriásoknak bizonyítaniuk kell, hogy gépeik biztonságosak és megbízhatóak. A technológia bírálói szóvá teszik azt is: mit szólnak majd a városi emberek a zajos drónokhoz. A Wing azt állítja: a drónos szállítás „biztonságosabb, gyorsabb és kevésbé károsítja a környezetet, mint a közúti fuvarozás”.