Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt

Tech2019. márc 15.Fellegi Tamás

Bill Gates, a Microsoft egykori alapítója és vezetője felfedte, hogy szerinte mik lesznek a közeljövő legkomolyabb új technológiái, amik jelentős hatást gyakorolhatnak életünkre.

Ha valaki, egy, a maga idejében korszakalkotó újításokat megvalósító vállalkozó reális elképzeléseket rendelkezhet arról, hogy merre fejlődhet a világ, milyen újítások várhatók és ezek hogy befolyásolhatják életünket. Bill Gates 10 pontba foglalta össze vízióit, kiemelve, amit a legnagyobb problémának lát: 2,3 milliárd ember még mindig nem jut megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és aggasztónak tartja a légköri szén-dioxid mennyiségének növekedését.

Íme a 10 pont, kezdjük az egészségüggyel kapcsolatosakkal:

1. A koraszülés előrejelzése egy vérteszt által, ezáltal sok születendő gyermek életét megmentve

2. Rák elleni védőoltás: a szervezet immunrendszerének serkentése úgy, hogy csak a rosszindulatú sejteket pusztítsa el.

3. Kapszulás bélvizsgálat: a mai körülményes béltükrözés helyett elég lenne lenyelni egy kapszulát, amelyben olyan parányi berendezés van, amely felvételeket készít és közvetít a béldófalról, sőt, adott esetben biopsziát is végez.

4. Kis EKG-műszer, mint karóra: az okosórák már most is sokféle adatot mérnek, de a szívbetegek számára egy olyan készüléket fejlesztenek, amely jelzi, ha rendellenesség lép fel, és akkor rögtön tudja a páciens, hogy orvoshoz kell fordulni.

5. Komposztáló WC: olyan szerkezet, ami lebontja az emberi ürüléket, ezzel lehetővé téve a csatornahálózattal nem rendelkező területeken a fejlődő világban, hogy visszaszoruljanak a járványok és élhető legyen a környezet.

6. Szén-dioxid csapda: olyan technika, melynek segítségével kivonható és elrejthető a légkörből a szén-dioxid egy része, mindez gazdaságosan

7. "Marhamentes" hamburger: növényalapú vagy laborban készített hús, pontosabban annak helyettesítője, hogy ezzel csökkenteni lehessen a szarvasmarha-állományt, amely köztudottan nagymértékben járul hozzá a káros anyagok kibocsátásához. Kérdés persze, hogy a közönség vevő lesz-e a póthúsra, esetleg sikerül-e olyan tökéletesre fejleszteni azt, hogy észre se lehessen venni, hogy nem igazi húsról van szó.

8. Továbbfejlesztett nukleáris-, és fúziós erőművek: Bill Gates szerint a ma még sugárzó hulladékot termelő és önmagukban sem veszélytelen atomreaktorok tökélyre fejleszthetők, és a fúziós energiát is sikerül rövidesen termelésre fogni, így nem csak a megújulóktól várhatjuk a fossziilis energiahordozók kiváltását.

9. Kifinomult robotok: olyan robotkarok, amelyek bonyolult formájú és állagú objektumokat is tudnak kezelni.

10. A gépi szerkezetek szövegértésének javítása: ma is sok mindent megértenek beszédünkből telefonjaink és egyéb szerkezetek, de sok még a félreértés. Rövidesen azonban ezek olyan fejlettek lesznek, hogy ugyanazt megértik majd, ami az ember által is érthető szöveg

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.