Egész jól áll Magyarország az 5G fejlesztések területén

Tech2022. júl. 3.Növekedés.hu

Öt éve alakult meg az 5G Koalíció. A mára 89 tagszervezetet számláló szervezet azzal a céllal alakult meg, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozzon az 5G bevezetése, elterjedése és gyakorlati alkalmazása területén.

Az 5GK első fél évtizedes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy hazánk a legfelkészültebb országok közé kerüljön Európában az 5G területén - áll a Technológiai és Innovációs Minisztérium közleményében.
 
Az 5G Koalíció kiemelt feladata, hogy bemutassa és megismertesse a társadalom és a gazdaság szereplőivel az 5G technológia előnyeit. 
 
Az 5G Koalíció hat munkacsoportban végzi munkáját 230 hazai szakértő részvételével. A szervezet eddig 82 munkacsoport ülést és 13 szakmai workshopot tartott több mint kétezer fős részvétellel.
 
A Koalíció szakmai kiállítással egybekötött éves plenáris ülése mára hazánk legrangosabb 5G-konferenciájává nőtte ki magát. Két éve indult útjára az 5G megértését segítő, hiteles és objektív tájékoztatást közlő 5G.hu honlap.
 
Az 5GK eddigi munkájának is köszönhetően az 5G területén mára Magyarország az egyik legfelkészültebb ország Európában a DESI (Digital Economy and Social Index) 2021-es mutatója alapján.
A tagok aktív részvételével az ország több pontján számos ipari-ágazati felhasználást támogató pilotprogram indult útjára egyetemi és ipari környezetben.
 
5G-re épülő intelligens közlekedési esetek tesztelése kezdődött el több helyszínen.
- Győrben egy okos játszótér kialakítása zajlik, ahol 5G-hálózatba kapcsolt közlekedési eszközök,
 
- a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán pedig 5G-hálózatba kapcsolt járművek segítségével nyílik lehetőség különböző közlekedési szituációk tesztelésére.
 
- Mosonmagyaróváron egy magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetezési drónt kapcsolnak össze 5G-n keresztül kommunikáló földi szenzorokkal egy blokklánc-alapú platform segítségével.
 
- A Mezőhegyesi Ménesbirtokon a tehenészet épületét beltéri 5G-hálózattal fedték le, melyen később 5G-re épülő takarmányozási, állategészségügyi, termelésfelügyeleti tevékenységeket próbálhatnak ki.
 
- Sopronban egy hazai iparvállalat termelésfelügyeletének, termék-minőségbiztosításának 5G-alapú kiváltását és a munkafolyamatok kiterjesztett és virtuális valóságra (AR/VR) épülő támogatását tesztelik. Kecskeméten közvilágítási infrastruktúrára telepített 5G kiscellás bázisállomás létesült.