Nem akárki látogatott Kínába a politikusokon kívül

Tech2023. okt. 18.Zsákai Réka - F. T.

Zajlik a nagyüzem a Kínában az Övezet és Út csúcson: Putyin és Orbán mellett azonban a világ legnagyobb cégének első embere is odautazott. Tim Cook megnézi, milyen az iPhone 15 fogadtatása, és milyen kihívásokkal kell számolnia a kínai piacon.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook váratlanul Kínába látogatott, miután az iPhone egyik legnagyobb piacán visszaesett a kereslet, többök között az újra az élvonalba kerülő Huawei jelentette kihívás miatt. Cook Chengdu városában látogatta meg a Tencent Honor of Kings online harci játék fiatal játékosait - írja a BBC.

Új kihívások

Az Apple eladásaira a helyi gyártók jelentette konkurencia mellett az USA és Kína közötti feszültségek is hatással vannak. Cook látogatása felveti a kérdést, vajon az Apple képes lesz-e fenntartani a pozícióját Kínában a jelenlegi stratégiával, vagy szükséges lesz a vállalatnak új stratégiákat kidolgoznia.

A cég számára Kína volt az egyik legnagyobb lehetőség, ráadásul a gyártás java része is ott zajlik.

Cook látogatásának célja részben annak megerősítése, hogy az Apple továbbra is elkötelezett az ország iránt, azonban a cég és Kína kapcsolata elég változékony volt az elmúlt években.

Az utóbbi időben már érezhető az iPhone iránti kereslet csökkenése Kínában, és az új modellek eladásai nem érik el a korábbi szinteket. Ebben nem kis szerepet játszik a Huawei új modellje, ami kínai gyártmányú chipeket tartalmaz.

Nagy remények után kemény verseny

A cég idén már harmadik évtizede van az országban, és Cook-ot a kínai gyártás fellendítőjének tekintik, ám a Huawei népszerűsége egyértelmű üzenetet közvetít: a kínai cégek képesek versenyre kelni az Apple-el. Az amerikai exportszabályok szigorodása megnehezítette a kínai cégeknek a modern telefonok gyártását, de úgy tűnik, hogy az ország technológiai vállalatai kiküszöbölik ezt az akadályt.

Gyors alkalmazkodás

Az Apple jövőjét nagyban meg fogja határozni az USA és Kína közötti geopolitikai helyzet, emellett a cégnek továbbra is figyelnie kell a kínai piac sajátosságaira, és olyan termékeket, illetve szolgáltatásokat kell majd kínálnia, amelyek megfelelnek az ottani fogyasztók igényeinek. A vezérigazgató látogatása egybeesik a kínai technológiai óriás, a Baidu eseményével is, ahol bemutatták az Ernie 4.0 AI modellt, amely elvileg megfelelt az OpenAI GPT-4 rendszerének.

A Baidu vezérigazgatója, Robin Li által vezetett bemutatón az AI harcművészeti regényt írt, valamint reklámplakátot, és videókat készített.

Kínában már számos hasonló, hazai fejlesztésű modell létezik, de a fejlesztőknek szigorú követelményekkel kell számolniuk.