Palkovics: a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú az önvezető járművek fejlesztésében

Tech2021. máj. 11.MTI

A mesterséges intelligencia (MI)alapú megoldások kulcsfontosságúak az önvezető járművek fejlesztésében - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, a Continental Hungary által gyártott ötvenmilliomodik fékvezérlő elektronikai egység átadásán.

A tárcavezető az ünnepségen kiemelte: a Continental megbízható partnere a kormánynak, a világ egyik vezető technológiai vállalata több meghatározó egységének ad otthont Magyarország. A magyar gazdaság újraindításában fontos szerepet töltenek be azok a Continentalhoz hasonló partnerek, amelyek a vírusválság előtt is a magyar gazdaság és innováció motorjainak számítottak - mondta.

A kormány és a cég együttműködésének sikertörténetére példaként említette, hogy a

Continental budapesti MI Központja a három évvel ezelőtti létrehozása óta már közel 100 fővel működik, továbbá a cég elnyerte az Ipar 4.0 Mintagyár díjat is.

Kitért arra, hogy a magyar ipar az elmúlt egy évet jól átvészelte. A kormányzati intézkedések közül az ágazati bértámogatásokkal több mint 300 ezer munkahelyet védtek meg. A kutatás-fejlesztési bértámogatási programmal nőtt a kutatásban dolgozók száma. A Continental cégcsoport is részesült ilyen támogatásban, közel kétmilliárd forint támogatást kapott.

Palkovics László tájékoztatása szerint a beruházásösztönzés keretében több százmilliárd forint támogatást nyújtottak vállalkozásoknak termelékenységet javító beruházásokhoz. A cégek finanszírozását támogató intézkedések közé sorolta a jegybank által is támogatott hitel-, és garanciaprogramokat összesen több mint 4000 milliárd forint értékben. A hitelmoratóriummal tavaly nagyjából 2000 milliárd, idén pedig további 1300 milliárd forint maradhatott a családoknál és vállalatoknál.

Hozzátette: bevezettek egy sor további ágazati adó-, és járulékkedvezményt, ami kétszázezer magyar munkahelyét érinti valamilyen formában, és 16 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta mintegy 9500 milliárd forintot mozgósítottak a gazdaság élénkítésére - összegezte.

A tárcavezető szerint az intézkedések hatékonyak voltak, a magyar GDP idén az IMF előrejelzése szerint 4 százalék felett nőhet. Reményét fejezte ki, hogy a növekedés inkább 6 százalék körül alakul majd.

Keszte Róbert, a budapesti Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a cégcsoport Magyarországon továbbra is töretlenül fejlődik. Az 50 milliomodik ER100 fékvezérlő elektronikai egység legyártásával együtt az állandóságot, a hosszú távú tervezhetőséget, és az értékteremtést is ünnepelhetik. Ezzel elismerik a munkatársaik világszínvonalú munkáját - mondta.

A cég a mostani telephelyen 1994 óta van jelen, ahol 2001 óta gyártanak fékvezérlő rendszereket. Ez idő alatt 100 millió terméket gyártottak, aminek a fele a fékvezérlő.

Az elmúlt 30 évben a járműipar vált a magyar gazdaság húzóágazatává, a budapesti gyárban már a jövő gyárában dolgoznak - emelte ki a cégvezető. A telephelyen az önvezető és elektromos járművekhez gyártanak kulcsfontosságú rendszereket. A jövő gyárához a jövő termékeire is szükség van, már gyártják az újgenerációs elektronikus vezérlőket is - mondta.