Azonnal rámozdultak a brit turisták az utazási könnyítésre

Utazás2021. máj. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az Egyesült Királyság kormánya pénteken jelentette be, hogy május 17-től a Portugáliából hazaérkezők nem kell karanténba vonulniuk, elég a PCR-teszt. Bár a szabályok a járványügyi helyzet alakulásától függően változhatnak, a brit turisták gyorsan éltek a külföldi vakáció lehetőségével.

Péntek óta a foglalások megháromszorozódtak a CNBC által megszólaltatott Portugália déli részén, Algarve városában, a Vila Vita Parc szálloda értékesítési igazgatójának tájékoztatása szerint. Hasonló tapasztalatokról számoltak be a legnagyobb portugál szállodaláncnál, a Pestana-nál, ahol a kereslet 250 százalékkal ugrott az eltelt néhány napban, és 475 százalékkal a külső foglalási szolgáltatóknál. A fogyasztók elsősorban az Algarve és a Porto Santóban található helyeket választják, amely a Madeira-szigetcsoport kis szigete.

A kereslet gyors élénkülésében vélhetően jelentős szerepe van, hogy az Egyesült Királyság legkevésbé korlátozott „zöld listáján” jelenleg más dél-európai, igazi nyári pihenésre is alkalmas célpont – például Spanyolország, Olaszország és Görögország – még nem szerepel. Ezek többsége még „borostyán-listás” (hazatérés után 10 napig el kell karanténban maradni).

Portugália 2019-ben 24,6 millió látogatót fogadott - ez 7,9 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák 18,8 százalékot képviselték az Egyesült Királyságból érkező utazók, amely a nemzetek között a legnagyobb részarány (a német turisták a vendégéjszakák 12,3, a spanyolok annak 11 százalékát adták.)