Hadat üzent az illegális szálláshelyeket üzemetetőknek a spanyol főváros

Utazás2024. máj. 20.MTI
A rovat támogatója:

Térképet tett közzé weboldalán a legálisan működő turisztikai apartmanokról a spanyol főváros.

Az dokumentumból kiderült: Madridban 1008 ingatlan rendelkezik a szükséges engedélyekkel, miközben a piacon több mint 13 ezer apartman érhető el a városba látogató turisták számára.

A főváros vezetése a hónap elején jelentette be, hogy rendezni kívánja a turisztikai kínálatot, ezzel is elősegítve a helyi lakosok és a turisztikai tevékenységek együttélését.

Ennek érdekében egy évre befagyasztották az új engedélyek kiadását, hogy ezalatt kidolgozzák és elfogadják a turisztikai szálláshelyekre vonatkozó szabályozás módosítását.

A madridi önkormányzat növelni kívánja az illegálisan működő szállásokra kiszabható bírságok összegét is. A legalacsonyabb büntetési tétel a jelenlegi ezerről 30 ezer euróra emelkedne, a legmagasabb bírság pedig 3 ezerről 100 ezer euróra nőne.
A spanyol fővárosban 2017 óta 41 százalékkal emelkedett a turisztikai céllal kiadott apartmanok száma, több mint 5 ezer ingatlan került be így ebbe a körforgásba. Ezzel szemben a hagyományos szálláshelyek, szállodák, hostelek, panziók száma 50-nel emelkedett.