Indul a fesztiválszezon – minden ötödik európai tervezi a részvételt

Utazás2024. jún. 24.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A fesztiválszezon az európaiak ötödét képes megmozgatni. A magyarokat valamivel jobban, de ők sem szívesen engednék egyedül fesztiválozni a fiatalokat 17 éves korukig – derül ki az Ifjúságkutató Intézet legújabb nemzetközi kutatási eredményeiből.

A fesztiválozás továbbra is főleg a fiatalok elfoglaltsága Magyarországon: saját bevallásuk szerint az  elmúlt egy évben a 18–29 évesek vettek részt legnagyobb arányban fesztiválokon (36%) – közülük 10  százalék többön is.

Érdekesség, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, valamint a nagyobb  településeken élők nagyobb arányban fesztiváloztak 2023-ban. 

Az Ifjúságkutató Intézet összesen 12 nemzetre (Magyarország, Horvátország, Ausztria, Csehország,  Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Montenegro, Románia, Szerbia, Bulgária, Észak-Macedónia)  kiterjedő kutatásából megállapítható, hogy e Közép-Európai országokban a megkérdezettek átlagosan  17 éves korukban engednék el először egyedül fesztiválozni a fiatalokat. 

Több európai fesztiválra már 16 évesen is be lehet menni kíséret vagy szülői engedély nélkül, azonban  16 éves korig a magyarok 32 százaléka, míg 17 éves korig 42 százalékuk engedné el a fiatalokat egyedül. 

A magyar válaszadók több mint fele (58%) vélte úgy, hogy csak 18 éves kortól engedhető el valaki  felnőtt kíséret nélkül. A kutatásból kiderül, Ausztriában hagynák a legnagyobb mértékben a 17 év  alattiakat fesztiválozni (45%), míg Horvátországban a legkisebb arányban (13%).

Montenegróban  voltak a legtöbben azok, akik először csak 18 év felett engednék el a fiatalokat fesztiválozni (68%), míg  Ausztriában bíztak meg leginkább a 18 év alattiakban: a megkérdezettek 64 százaléka ugyanis már  felnőttkoruk betöltése előtt is elengedné őket kíséret nélkül. 

Az elmúlt évhez képest (20%) valamivel több magyar tervezi, hogy idén részt vesz valamilyen hazai  fesztiválon (22%). A vizsgált 12 ország közül a legnagyobb különbség az előző évi és az idei tervezett  részvétel között Montenegróban volt, ahol kisebb arányban terveznek 2024-ben fesztiválozni (23%),  mint ahányan voltak az elmúlt évben (35%).

Összesen még öt ország esetében mutatkozott meg hasonló  tendencia: Észak-Macedóniában, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában és Ausztriában. Szintén hat országban viszont, a tavalyi évhez képest, többen szeretnének fesztiválozni idén – a magyarok mellett a  csehek, horvátok, lengyelek, szlovákok és szlovénok nyilatkozták ugyanezt.