Júniusban újra utazhatunk Európán belül

Utazás2020. jún. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A szabad utazás júniusban visszaállhat Európán belül, de a kívülről érkezőket még korlátozzák.

A szabad utazási övezet helyreállhat Európán belül a hónap végéig az euronews értesülései alapján. Ám a távolabbról érkező utazókat július előtt nem engedik be a térség országaiba – ezt az Európai Unió belügyi biztosa jelentette ki az uniós belügyminiszterek megbeszélését követően.

Az Európába kívülről irányuló minden beutazást korlátoznak június 15-ig. Ám több miniszter is azt javasolta, hogy ezt a határidőt július elejéig hosszabbítsák meg.

A kollégáim többsége támogatja a belső határellenőrzések fokozatos megszüntetését az EU-n belül és a schengeni övezetben. A külső határokat illetően összehangolt megközelítést kell alkalmaznunk, mivel a koronavírus-fertőzés nagyon intenzív a világ különböző részein. Valószínűleg átfogóbb megközelítést alkalmazunk július 1-jétől.

– mondta a horvát belügyminiszter, Davor Božinović.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos hangsúlyozta, hogy természetesen továbbra is szükség van a fizikai távolságtartásra és más egészségügyi intézkedésekre. Ám, mint mondta, az egészségügyi hatóságok szerint a schengeni övezetben már nem indokoltak az utazási korlátozások és a határintézkedések.

Sorra nyitják meg szárazföldi határaikat az európai országok. Az idegenforgalmi szektor felől nagy a nyomás a minél gyorsabb nyitásra, ám ennek veszélyei is lehetnek.