Kirándulna egyet? Ezeket a helyeket érdemes felkeresni Budapest környékén

Utazás2021. jún. 6.D.J.
A rovat támogatója:

Most, hogy a járvány végre visszahúzódik és a nyár is beköszöntött elkezdett felpörögni a belföldi turizmus. Íme néhány tipp, hogy az olyan ismert látnivalókon túl, mint a gödöllői kastély, a visegrádi vár vagy a szentendrei skanzen, még hova érdemes menni a főváros környékén.

Budakeszi vadaspark

Közvetlenül a főváros szomszédságában mintegy 30 hektáron lehet szemügyre venni Magyarország vadállatait, no meg jó pár házi kedvencet. Szemben a legtöbb állatkerttel a vadasparkban óriási terület jut az állatoknak.

Akadnak itt gímszarvasok, farkasok, menyétek épp úgy, mint szürke marha, parlagi szamár vagy házi nyúl.

Az üzemeltetők alaposan felkészültek a családos látogatókra: van állatsimogató, játszótér és kalandpark is. De akár még babakocsit is lehet helyben kölcsönözni.

(Kép forrása)

Ócsai templom

A legtöbb látványos, épségben megmaradt románkori templom igen csak messze fekszik Budapesttől. Ám akad egy kivétel a Pest megyei Ócsán. Nádfedeles házak közt magasodik a XIII. századi bazilika, amelyet még egy erődfal is körbevesz.

Évente mintegy 10 ezer turista szokta felkeresni.

Mint annyi más középkori épületnél itt se teljesen egyértelmű, hogy a régiek mit mire használtak. Az egyik bejárat mellett mélyedéseket látni, amelyek az egyik teória szerint azért kerültek oda, mert a tatárok itt élesítették a kardjukat.

(Kép forrása)

Zsivány-sziklák

A Dobogókőtől úgy egy óra sétányira elterülő méretes sziklák állítólag arról kapták a nevüket, hogy a környező zegzugos mélyedésekben valaha zsiványok húzták meg magukat. Ha ez így van akkor egészen látványos helyet választottak rablótanyának. Az ösvényeket szegélyező meredek sziklák mérete eléri a 30 métert is.

(Kép forrása)

Monori pincefalu

Pest megyében számos pincesor található. A monori viszont kitűnik a méretével: hisz majdnem ezer pince áll itt egymás mellett. A látogatót egy tanösvény is segíti, amely mentén az épített mellett a természeti szépségeket is szemügyre lehet venni.

De a környéket egy helyi kilátóról is be lehet látni.

A pincefalunak naprakész honlapja is van, ahol nyomon lehet követni, hogy épp melyik pincébe lehet bemenni.

(Kép forrása)

Márianosztra

A fekvése miatt a Börzsöny egyik gyöngyszemeként tartják számon. Az egyik kedvenc vadászterülete volt Nagy Lajos királynak. De nem csak a táj miatt érdemes felkeresni.

A településen keresztül fut egy erdei vasút is, ráadásul itt található az ország egyik legszebb kálváriája.

De persze ha már eljöttünk Márianosztrába akkor érdemes betérni a falu fő attrakciójába, a település fölé magasodó kegytemplomba is.

(Kép forrása)