Elkezdődött az uniós Covid-igazolvány tesztelése - Mutatjuk, mit lehet tudni az útlevélről

Utazás2021. jún. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Bár az egyes tagországok már most megkezdhetik az okmány kiadását és használatát, az egész EU-ra kiterjedő, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe. De hogyan áll Magyarország a digitális Covid-igazolvány bevezetésével? Hogyan lehet beszerezni az igazolványt? Hogyan fog működni? Számít-e, hogy melyik oltóanyagot kapta a beoltott személy? Mindezekre a kérdésekre választ kapunk az Európai Bizottság honlapján.

Mit kell érteni az uniós digitális Covid-igazolvány alatt?

Az uniós digitális Covid-igazolvány azt igazolja, hogy az okmány jogosultja:

- kapott Covid19 elleni védőoltást,
- negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
- felgyógyult a Covid19-ből.

Az igazolvány főbb jellemzői

Az igazolvány digitlális és/vagy papírformátumú lesz, QR-kóddal ellátva. Mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, magyar és angol nyelven kiállítva, az összes uniós országban érvényes lesz. 

Hogyan lehet majd beszerezni az igazolványt?

Az igazolvány kiállításával kapcsolatos döntéseket a nemzeti hatóságok hozzák meg: kiállíthatják az okmányt például tesztközpontok vagy egészségügyi hatóságok, de akár közvetlenül, e-egészségügyi portálon keresztül is kiváltható lehet.

A digitális változatot mobil eszközön lehet majd tárolni. A polgárok nyomtatott változatot is igényelhetnek. Mind a digitális, mind a nyomtatott változaton szerepel majd egy QR-kód az alapvető információkkal és egy digitális bélyegzővel, amely az igazolvány hitelességét szavatolja.

A tagállamok megállapodtak az okmány egységes vizuális elemeiről, melyek alapján az elektronikus és a papíralapú változatot egyaránt könnyen fel lehet ismerni.

Hogyan fogja segíteni az igazolvány a szabad mozgást?

Az uniós digitális Covid-igazolványt minden uniós tagállamban el fogják fogadni. Az okmány lehetővé teszi, hogy EU-szerte összehangoltan fel lehessen oldani a jelenlegi korlátozásokat.

Főszabályként mindenki, aki beszerezte az uniós digitális Covid-igazolványt, mentesül a járványügyi korlátozások alól és szabadon utazhat az EU-ban. A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, kivéve, ha az ilyen korlátozások a közegészség védelme érdekében szükségesek és arányosak.

Ilyen esetben – pl. ha egy tagállam aggodalomra okot adó új vírusvariánsokkal szemben kíván fellépni – az adott országnak értesítenie kell majd a Bizottságot és az összes többi tagállamot az általa hozott korlátozásról, és meg kell indokolnia a döntését.

Hogyan fog működni az igazolvány?

Az uniós digitális Covid-igazolvány tartalmazni fog egy digitális aláírással ellátott QR-kódot, mely védi az okmányt a hamisítástól.

Az igazolvány ellenőrzésekor beszkennelik a QR-kódot, és ellenőrzik az aláírást.

Minden kiállító szervnek (pl. kórház, tesztközpont, egészségügyi hatóság) saját digitális aláírási kulcsa van. Ezeket minden országban egy biztonságos adatbázisban tárolják.

Az Európai Bizottság létesített egy átjárószolgáltatást, melyen az összes igazolás digitális aláírása ellenőrizhető EU-szerte. Az igazolvány birtokosának személyes adatai azonban nem haladnak át az átjárón, mivel a digitális aláírás ellenőrzéséhez erre nincs szükség. Az Európai Bizottság segített a tagállamoknak az igazolványok kiállítására, tárolására és ellenőrzésére szolgáló szoftvereik és alkalmazásaik kifejlesztésében, és támogatta őket az átjárószolgáltatásra való csatlakozáshoz szükséges tesztek elvégzésében.

Azok, akik még nem kaptak védőoltást, utazhatnak-e egy másik uniós országba?

Igen. Az uniós digitális Covid-igazolvány az Unión belüli szabad mozgást hivatott megkönnyíteni. Nem lesz azonban előfeltétele a szabad mozgásnak, amely alapvető jog az EU-ban.

Az uniós digitális Covid-igazolvány negatív teszteredmény alapján is kiállítható, ami az alkalmazandó népegészségügyi korlátozások értelmében sokszor követelmény. Az igazolvány lehetőséget nyújt a tagállamoknak arra, hogy népegészségügyi okokból változtassanak a korlátozó intézkedéseken. A nyári idegenforgalmi idényre tekintettel a Bizottság még június közepe előtt módosítani fogja az EU-n belüli szabad mozgás korlátozására vonatkozó ajánlásait.

Számít-e, hogy melyik oltóanyagot kapta a beoltott személy?

Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, melyik koronavírus-oltást kapta.

A tagállamoknak el kell majd fogadniuk azokat az igazolványokat, amelyek uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező védőoltás beadását igazolják, tehát az ilyen okmányok jogosultjai mindenképp mentesülnek a szabad mozgás járványügyi korlátozása alól. A tagállamok dönthetnek úgy, hogy a mentességet kiterjesztik azokra az uniós utazókra is, akik más védőoltást kaptak.

A tagállamok saját maguk dönthetnek arról is, hogy már egy beadott oltás után is elfogadják-e a védettségi igazolványt, vagy a teljes oltási sorozatot feltételül szabják.

Milyen adatokat fog tartalmazni az uniós digitális Covid-igazolvány? Biztonságban lesznek-e a személyes adatok?

Az uniós digitális Covid-igazolvány az előírt fő információkat fogja tartalmazni, köztük a birtokosa nevét és születési dátumát, az okmány kiállításának időpontját, a védőoltással/teszttel/gyógyultsággal kapcsolatos tudnivalókat és egy egyedi azonosítót. Ezeket az adatokat csak az igazolvány tartalmazza, és amikor az okmányt más tagállamokban ellenőrzik, az adatok átadására, tárolására nem kerül sor.

Az igazolvány csak korlátozott mennyiségű szükséges információt fog tartalmazni, amelyet a felkeresett országok nem őrizhetnek meg. Ellenőrzés céljából csak az igazolvány érvényességét és hitelességét fogják megvizsgálni, amihez a kiállítót és az aláírást fogják ellenőrizni. Az egészségügyi adatok az uniós digitális Covid-igazolványt kiállító tagállamnál maradnak.

Az Európai Bizottság honlapján látható egy táblázat, melyben feltüntetik, hogy az egyes uniós tagországok műszakilag készek-e arra, hogy csatlakozzanak az uniós digitális Covid-igazolvány átjárószolgáltatására. Ebben a táblázatban látható, hogy Magyarország egyelőre tesztelés alatt van, ugyanúgy, mint Finnország, Szlovákia, Szlovénia, Izland, Norvégia és Liechtenstein.