Négy lenyűgöző kirándulóhely a hosszú hétvégére

Utazás2021. márc. 13.D.J.
A rovat támogatója:

Látványos hegyormokat akar látni vagy egy növényritkaságokban bővelkedő arborétumba szeretne menni? Mindkettőre tudunk ötleteket adni.

Spartacus-ösvény

Sokáig el volt zárva a nagyközönségtől. A híre így is terjedt szájról szájra: már régóta lehetett tudni, hogy a Dunakanyarban ennél szebb ösvény nem létezik. Viszont az utat szegélyező meredek sziklák miatt jogszerűen egész 2015-ig csak a vadászok használhatták. Mindössze hat éve lett turistaút.

A veszélyesebb helyek kellően meg vannak erősítve.

Ma már akár gyerekkel is bejárható. Aki belevág, aligha fogja megbánni. A név alapján egyébként azt is hihetnénk, hogy az ösvényhez az ókori világ híres gladiátorának is van valami köze. De ennél egyszerűbb a magyarázat. Az ösvény arról a Spartacus Turista Egyesületről kaphatta a nevét, amely először akarta turistaúttá nyilvánítani.

(Kép forrása szallas.hu)

Szarvasi Arborétum

A különleges fák, így például egy 150 éves mamutfenyő mellett pávák, kikötő, öko-játszótér és egy Mini Magyarország nevű makettpark is található az ország egyik legnagyobb arborétumában, amelyet az 1800-as évek elején alapított meg egy helyi gróf. Észak-Amerikától Ázsiáig szinte a világ minden tájáról vannak itt különleges növények. Összesen mintegy 1600 fa- és cserjefajt lehet megtekinteni.

Az üzemeltető közlése szerint a járvány miatt kiemelt figyelmet szentelnek a különféle eszközök, táblák, padok és mosdók megfelelő tisztítására.

(Kép forrása pepikert.hu)

A budaörsi Kő-hegy

A Budai-hegység egyik leglátványosabb pontja a főváros szomszédságában áll. A mutatós sziklaformációkban gazdag kopár magaslaton egy kápolna is található. Egy helyi földműves a XIX. században azután építette meg, hogy túlélt egy bányaszerencsétlenséget. A férfi élete alkonyán a kápolna mellett egy barlangban élt remeteként.

A Kő-hegy közelségében bőven akad látnivaló: hisz a Kálvária-domb, az Odvas-hegy vagy a Törökugrató sincs innen messze.

Utóbbi onnan kapta a nevét, hogy a legenda szerint, amikor Budáról kiverték a törököt, az egyik vezér a hegy tetejére menekült, majd amikor látta, hogy nem tud megmenekülni leugratott a sziklaoromról.

Pannonhalmi Főapátság Arborétuma

Az államalapítás környékén itt állhatott a pannonhalmi bencés szerzetesek kertje. Ezt azonban a történelem viharai elpusztították. A mostani arborétum kiépítése a XIX. században kezdődött meg. Összesen 22 hektáron fekszik és az ezernél is több növényfaj mellett mintegy 150 madárfajnak ad otthont.

Az arborétum mellett egy gyógynövénykert is található.

Napközben mindkettő szabadon látogatható. Maga a főapátság viszont zárva van.

(Kép forrása: pannonhalmifoapatsag.hu)